Flybe konkurssiin - koronaviruksen vaikutukset olivat viimeinen niitti

G-PRPN_121018Brittiläinen lentoyhtiö Flybe lopetti lennot ja yhtiö hakeutuu konkurssiin 5. maaliskuuta. Kaikki yhtiön lennot on peruttu ja liiketoiminta loppuu välittömästi. Lentoyhtiö oli kaatua konkurssiin jo vuoden alussa.

Flyben vaihtoi omistajaa vuoden 2019 aikana, kun Virgin Atlantic, Stobart Group ja Cyrus hankkivat yhtiön omistukseensa. Flybestä piti muokata Virginille syöttöliikenneyhtiö. Uudet omistajat aikoivat tuoda yhtiön toimintaan lisärahoitusta vielä tammikuussa 2020 noin 30 miljoonan punnan verran. Tämä ei kuitenkaan toteutunut.

G-FBEJ_160718Lentoyhtiöllä on ollut taloudellisia vaikeuksia jo pidempään, mutta viimeisen niitin sille antoi koronaviruksen laajat vaikutukset lentoliikenteen kysyntään.

Irlantilainen halpalentoyhtiö Ryanair totesi tiedotteessaan odottavansa lentoyhtiön kaatumista jo muutamaa päivää aiemmin. Konkurssilla on laajat vaikutukset Ison-Britannien lentoyhteyksiin.

Kaikki Flyben ja Stobart Airin lennot jäivät maahan ja ne on peruttu. Matkustajia kehotetaan tekemään uusia matkasuunnitelmia käyttäen muita vaihtoehtoja. Myös Flyben franchise-kumppaneiden eli Eastern Airwaysin ja Blue Islandin asiakkaita pyydetään olemaan yhteydessä lentoyhtiöön. Flybe on lentänyt codeshare-lentoja myös suurempien kansainvälisten lentoyhtiöiden kanssa.

Englannin ilmailuviranomainen kehottaa Flyben matkustajia olemaan tulematta lentokentille. Brittihallitus ei ole ainakaan toistaiseksi antanut ilmailuviranomaiselle ohjeistusta korvaavien lentojen järjestelmisestä, sillä markkinoilla odotetaan olevan kapasiteettia järjestää kuljetus muilla lentoyhtiöillä tai linja-autoilla ja raideliikenteellä.

Flybe_embraer_1Flybellä on noin 2000 työtekijää ja se oli Euroopan suurimpia yksityisiä lentoyhtiöitä ennen viime vuonna tehtyjä kauppoja. Vuosittain se kuljetti noin kahdeksan miljoonaa matkustajaa 81 eri lentoaseman välillä. Reittejä Flybellä on 210 kaikkiaan 15 maassa.

Flybe oli perustettu vuonna 1979 eli se oli toiminut jo 40 vuotta. Yhtiön laivastossa oli yli 60 lentokonetta.

Flybe on toiminut aiemmin myös Suomessa yhteistyössä Finnairin kanssa Flybe Finlandin osaomistajana (nykyinen Norra). Finnair-yhteisetyön päätyttyä Flybe alkoi lentää syöttöliikennettä SAS:lle. Myös se yhteistyö on tullut päätökseen.

Lue myös: