GridJetin Robinson R44 -helikopteri kartoittaa kaukolämpöverkkoa Helsingin yötaivaalta

johtokuvaus_gridjet_2(päivittynyt 28.2. klo 10.37) GridJet Oy lensi Helsingin yllä puoliltaöin 27. helmikuuta kartoitustehtävällä. Yhtiö on erikoistunut kaukolämpöverkkojen ja sähkölinjojen kartotukseen sekä laserkeilaukseen. Gridjetin Robinson R44 Clipper II -helikopteri OH-HLL lensi Helsingin yllä etelä-pohjoissuuntaisesti noin 300 metrin korkeudessa.

Kopteri kuvaa maastoa korkearesoluutioisella FLIR-lämpökameralla (Forward Looking InfraRed) ja erikoisoptiikalla. Laitteiston avulla voidaan selvittää suurtenkin kaukolämpöverkkojen yleiskuntoa sekä paikallistaa vuotoja tai eristevaurioita jopa kolmensadan metrin korkeudesta.

Gridjet_R44_Helsinki_2Helsigin energia kertoi kuvauttavansa kaukolämpöverkkoa Helsingissä marraskuussa 2018. Kuvauslentoja oli tuolloin määrä tehdä sään niin salliessa ja silloin, kun maa on sulana ilman lumipeitettä.

Lämpökamerakuvauksilla paikannetaan mahdollisia lämpövuotoja sekä seurataan ja analysoidaan siirtojohtojen kuntoa.

Helsingin Energia eikä vahvisti aamulla 28.2. Lentopostille, että kyseessä oli yhtiön GridJetiltä tilaama kaukolämpöverkon kuvausoperaatio. Työ oli aloitettu jo marraskuussa 2018.

"Marraskuussa 2018 aloitetut kuvaukset jäivät tuolloin kesken säiden vuoksi ja nyt ne on saatettu loppuun", kertoo GridJetin toimitusjohtaja Pekka Ristolainen Lentoposti.fi:lle.

Helsingin Energian mukaan marraskuulle aiottuja lentoja ei voitu keliolosuhteiden vuoksi toteuttaa lainkaan, ja lennot siirtyivät vuodelle 2019.Lumien sulamisen jälkeen odotettiin riittävän kylmiä kelejä.

Olosuhteet lämpökameralennolle olivat viime yönä hyvät. Nyt yhdellä lennolla saatiin kuvattua koko Helsinki, eli tällä erää ei tule uusia lentoja. Kuvauslentoja on tavoite tehdä jatkossakin joka toinen vuosi.

OH_HLL_flyfiKaukolämpöverkkoa kuvataan lämpökameralla 300 metrin korkeudesta. Kuvattavaksi valittu alue lennetään helikopterilla läpi ns. edestakaisin viipaloiden. Mahdolliset vuotokohdat näkyvät kuvissa lämpimänä alueena.

GridJetillä on laaja kokemus kaukolämpöverkkojen lämpökamerakuvauksista, pohjavesipurkaumien paikannuksesta lämpökameralla sekä voimajohtoverkkojen tarkastuslennoista Suomessa ja Baltiassa. Yhtiö on kuvannut useita kohteita ympäri Suomea.

Päivitys 28.2. klo 07.53: Helen vahvisti kyseiset kaukolämpöverkon kuvaukset.

Päivitys 28.2 kello 10.37: Lisätty GridJetin vahvistus kuvausten viivästymiselle.

Lue myös: