Hallitus esittää lisärahoitusta Ilmavoimien F/A-18 Hornet -kaluston lentotuntien turvaamiseksi

FAF_HN_2(päivittynyt 18.10) Hallituksen maanantaina 26. lokakuuta esittelemässä vuoden neljännessä lisätalousarviossa on luvassa rahaa Ilmavoimien toimintakuluihin, Kehärataan ja Ilmatieteen laitoksen satelliittiantennin hankintaan. Suurimmat lisäysesitykset kohdistuvat kuitenkin maahanmuuton menoihin ja asumistukeen.

Lisätalousarvioesityksestä hallitus ehdottaa Puolustusministeriön toimintamenoihin 0,9 miljoonan euron lisäystä. Sen avulla on määrä turvata Ilmavoimien McDonnell Douglas F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjien koulutuslentotunnit.

 "Lentotuntien tarve vuonna 2015 on arviolta noin 100 lentotuntia suunniteltua enemmän, jolloin lisämäärärahan tarve on 100 h x 9 000 euroa/h eli yhteensä 900 000 euroa. Tämän hallitus kokouksessaan esityksestäni hyväksyi – päivän paras uutinen uskottavan puolustuksemme kannalta", kertoo puolustusministeri Jussi Niinistö blogissaan.

Ilmailualaan liittyvistä hankkeista lisärahoitusta on saamassa myös viivästyksistä kärsineen Helsinki-Vantaan lentoasemalle kulkeva Kehärata-hanke. Sen osalta valtuutta nostetaan 5 miljoonalla eurolla 514 miljoonaan euroon. Korotus johtuu hankkeen viivästymisestä johtuvista ylläpitokustannuksista, uusista glykolivuodoista ja ennakoimattomista lisä- ja muutostöistä.

Edellisten lisäksi Ilmatieteen laitokselle ehdotetaan 3,5 miljoonaa euroa lisäystä uuden satelliittivastaanottoantennin hankintaan Sodankylän satelliittipalvelukeskukseen.

Sodankylässä  vuonna 2011 käyttöön vihitty asema mahdollistaa satelliiteista missä päin maailmaa tahansa tehtävien havaintojen vastaanoton ja prosessoinnin. Vastaanotettua dataa voidaan hyödyntää mm. meteorologisissa palveluissa, tulvaennustejärjestelmissä, jääpalvelussa sekä meriliikenteessä.

Esimerkiksi Fukushiman ydinonnettomuutta, tulivuorten purkausten ja maanjäristysten vaikutuksia sekä hyökyaaltojen tekemiä tuhoja on mahdollista monitoroida satelliiteista vastaanotetun datan avulla. Näin voidaan saavuttaa parempi tilannekuva nopeamman ja tehokkaamman päätöksenteon pohjaksi sekä kohdealueella olevien suomalaisten auttamiseksi.

Jussi Niinistön blogi: Koulutuslentoihin lisää määrärahaa

Päivitys klo 18.10: Lisätty Puolustusministeri Niinistön kommentti ja linkki blogiin.