Harrison Ford laskeutui pienkoneellaan Boeing 737 -matkustajakoneen yli rullaustielle

Harrison_Ford_beaver_youngeaglesElokuvatähti Harrison Ford on jälleen ollut mukana ilmailuun liittyvässä vaaratilanteessa. Helikoptereihin ja kiinteäsiipisiin oikeuttavat lupakirjat omistava Ford laskeutui maanantaina John Wayne Airportin (KSNA) rullaustielle Orange Countyssä Kaliforniassa. Samalla hän ylitti Aviat Huskyllään nousuvuoroaan kiitotielle odottaneen American Airlines -yhtiön Boeing 737-800 -koneen.

Harrison Ford (74) on elokuvarooliensa ohella tullut tunnetuksi innostuneena ilmailijana. Maaliskuussa 2015 hän teki Ryan PT-22 Recruit -koneen moottorivaurion jälkeen pakkolaskun golf-kentälle. Ohjaaja loukkaantui turmassa vakavasti.

Maanantaisessa vaaratilanteessa Fordin ohjaama Aviat Husky -pienkone oli selvitetty laskuun John Wayne Airportin kiitotielle 20L. Mediatietojen mukaan juuri ennen kosketusta ohjaaja oli kysynyt lennonjohdolta "pitikö tuon matkustajakoneen jäädä alleni".

Ford toi Huskynsä laskuun kiitotien 20L sijasta sen vieressä samansuuntaisena kulkevalle rullaustielle. Koneessa oli mukana matkustaja. NTSB selvittää, käynnistääkö se tutkinnan tapauksesta.

Vaurioita ei kuitenkaan syntynyt eikä kukaan loukkaantunut. Lennolle AA1456 lähdössä olleessa Boeing 737-800 -koneessa oli kuuden hengen miehistö ja 110 matkustajaa. Ensimmäisenä tapauksesta kertoi NBC News.

Erityisesti Star Wars (Han Solon roolissa) ja Kadonneen aarteen metsästäjät (Indiana Jones) elokuvista tunnettu Harrison Ford (s. 1942) on itse lentänyt 90-luvun puolivälistä alkaen.

Hänellä on kiinteäsiipisten ohella myös helikopterien lentämisen oikeuttava lupakirja. Pakkolaskun tehneen PT-22:n rinnalla Fordilla on käytössään ainakin De Havilland Canada DHC-2 Beaver ja Bell 407 -helikopteri.

Ford on toiminut Experimental Aircraft Associationin (EAA) Young Eagles -ohjelman keulakuvana. Sen avulla on pyritty innostamaan nuoria lentäjiksi. Ford on itse lennättänyt heitä DHC-2 Beaverillaan (otsikkokuvassa).

Hän on ollut myös mukana National Geographicin "Living in the Age of Airplanes" -elokuvan tuotannossa juontajana.

Harrison Ford on ollut osallisena lento-onnettomuudessa aiemminkin. Hänen helikopterinsa vaurioitui pahoin epäonnistuneessa autorotaatioharjoituksessa. TT.

Korjattu paikannnimi Orange Countyksi.