Helsinki-Vantaan koronakoirat nuuhkimaan kotimaanlentojen matkustajia

Bordercollie-Asta-hajuerottelu-Kuva-Kari-Pullinen-2020-scaledLentoliikennealan terveysturvallisuustoimet kohenevat jälleen, kun koronakoirat siirtyvät nuuhkimaan kotimaanlentojen matkustajia. Ulkomailta tuleville matkustajille on jo erilaiset testi- ja terveysturvallisuusvaatimukset ja nyt mukaan tulevat koronakoirien myötä kotimaanlentojen saapuvat matkustajat.

Helsinki-Vantaan lentoaseman koronakoirat alkavat haistelemaan kotimaanlentojen saapuvia matkustajia Helsinki-Vantaan lentoaseman tuloaulassa 2B. Palvelu on tarjolla arkisin kello 13-18. Koronakoirien hajutesti on maksuton ja tuloksen saa välittömästi. Testillä ei kuitenkaan ole virallista statusta eikä siitä saa todistusta. Helsinki-Vantaalla työskentelee nykyisin seitsemän koronakoiraa.

Koronakoirat_jonoVaikka testi on epävirallinen toivotaan matkustajien ottavan palvelun aktiivisesti käyttöön. Koronakoirat kykenevät havaitsemaan covid-19 -positiivisuuden jopa ennen kuin se näkyisi PCR-testissä.

Koronakoiratoiminnalle tehdään virallista arviointia vielä kevään 2021 aikana. Näiden arviointien aikana on määrä selvittää myös toiminnan tieteellinen tarkkuusprosentti.

Finnairin lääketieteellinen johtaja Kimmo Ketola kertoi maaliskuussa 2021 Blue Wings -lehdessä, että vuonna 2020 koko maailmassa raportoitiin alle 50 lentokoneessa saatua SARS-CoV-2-tartuntaa. Samana aikana kuljetettiin globaalisti yli 1,2 miljardia lentomatkustajaa.

Lentoliikenteen terveysturvallisuustoimiin kuuluu mm. suu-nenäsuojan käyttöpakko niin lentokoneessa kuin lentoasemien terminaaleissa. Finnair vaatii lisäksi ulkomaanlentojen osalta todistusta negatiivisesti koronavirustestituloksesta tai vaihtoehtoisesti todistusta jo sairastetusta covid-19-taudista.

Näiden lisäksi lentokoneiden HEPA-suodattimet vaihtavat koko matkustamoilman 2-3 minuutissa ja poistavat jopa 99,97% kaikista mikrobeista. Tällaiset suodattimet on käytössä Finnairin Airbus-koneissa sekä Norran Finnairille operoimissa Embraer 190 -suihkukoneissa.

Lue myös: