Helsinki-Vantaan poikkikiitotie 15/33 remontoidaan kesän 2017 aikana - lentomelusuuntiin muutoksia

HEL_RWY_15_rastiFinavia peruskorjaa Helsinki-Vantaan lentoaseman poikkiitotien 15/33. Remontilla ei odoteta olevan vaikutuksia lentoliikenteen sujuvuuteen. Sen sijaan se vaikuttaa touko-syyskuun aikana lentokoneiden reitteihin pääkaupunkiseudulla etenkin Järvenpään, Tuusulan ja Keravan suunnissa.

Remontti sulkee Helsinki-Vantaan kiitotien 15/33:n kolmeksi kuukaudeksi aikavälillä 29.5.-11.9.2017. Remontin aikana kiitotien 15/33 eteläinen osa kiitoteiden risteyskohdasta alkaen peruskorjataan. Perusparannustöitä tehdään useassa eri työvaiheessa. Edellisen kerran poikkikiitotie on päällystetty vuonna 2004.

Kiitotien 15 alkupää ja risteysalue peruskorjattiin aiemmin pääkiitotien remontin yhteydessä vuonna 2015 ja risteysalue viimeisteltiin kesällä 2016.

HEL_kiitotie_risteysalue_2016"Peruskorjauksella voimme jatkaa kiitotien remontoitavan osuuden käyttöikää jopa 14 vuodella. Kaiken taustalla on tietysti ensiluokkaisen turvallisen lentoliikenteen takaaminen", kertoo Helsinki-Vantaan apulaisjohtaja Heini Noronen-Juhola Finaviasta.

Peruskorjauksen aikana uudistetaan kiitotien päällystekerroksia, sadevesilinjastoa ja valaistusjärjestelmää. Lisäksi kiitotien eteläisen osan päällysteen pintakerrosta uusitaan.

Kiitotieremontti_2015_Heini"Selvitämme parhaillaan, voimmeko uudistaa koko kenttävalojärjestelmän LED-tekniikalla. Vähintäänkin luomme tälle muutostyölle valmiudet ja perushuollamme jäljelle jäävät valaisimet", jatkaa Noronen-Juhola.

Kiitotie 15/33 ei ole käytössä ilma-alusten lentoonlähtöihin eikä laskuihin. Remontin aikana myös  lähestymis- ja kiitotievalot ovat poissa käytöstä. Samoin poikkikiitotielle johtavat rullaustiet ovat muutamaa lukuunottamatta poissa käytöstä.

"Nyt tehtävä peruskorjaus on mittakaavassa huomattavasti pienempi kuin toissakesäinen kiitotie 1:n remontti niin työmäärältään, investoinneiltaan kuin operatiivisilta vaikutuksiltaan", sanoo Noronen-Juhola.

Kiitotie 2:n peruskorjauksen investoinnin suuruus on 11 miljoonaa euroa. Kiitotien pohjoisosan korjaus tapahtuu vuoteen 2019 mennessä.

 

Ei vaikutuksia lentoliikenteen sujuvuuteen

Kiitotieremontti_2015_2Vaikka lentoasemalla on kesän ajan käytössä vain kaksi kiitotietä kolmesta, Helsinki-Vantaan lentoliikenteen ennustetaan sujuvan kesäkuukausina normaaliin tapaan (vasemmalla arkistokuvaa pääkiitotien remontista).

Normaaliolosuhteissa peruskorjauksella ei ole vaikutuksia lentoliikenteeseen. Lähes ainut poikkeus on rankat sääolosuhteet, kuten ukkosrintamat tai voimakkaat kaakkois- ja luoteistuulet, jolloin laskeutumisiin joudutaan käyttämään eri kiitotietä kuin normaalitilanteessa.

"Olemme valmistautuneet myös tällaisiin tilanteisiin ja uskomme, että remontin vaikutukset kesän lentoliikenteeseen tulevat olemaan hyvin vähäiset", sanoo Noronen-Juhola.


Lentomelualue siirtyy tilapäisesti


Lentomelun suuntautumiseen tulee muutoksia, kun laskeutumisiin ensisijaisesti käytettävä kiitotie 15/33 on suljettuna. Remontin aikana käytetään lännen ja lounaan puoleisilla tuulilla laskeutumisiin ainoastaan kiitoteitä 22 oikea ja 22 vasen Keravan suunnasta. Iltapäivän ja illan ruuhka-aikoina laskeutumisiin käytetään samanaikaisesti päälaskeutumissuunnan kiitoteitä .

Muutoksista johtuen lentokonemelu lisääntyy kesäkuukausina Järvenpään, Tuusulan ja Keravan suunnissa. Nurmijärvellä lentokonemelun määrä vähenee.

Espoon ja Länsi-Vantaan alueella lentokonemeluun ei ole odotettavissa muutoksia.

Lue myös: