Helsinki-Vantaan uusi laajennus eli Aukio otti vastaan ensimmäiset matkustajat

Aukio_terminaali_0219_10Helsinki-Vantaalla avattiin perjantaina 8. helmikuuta uusi laajennusosa, Aukio. Se esittelee  arkkitehtuuriltaan, muotoilultaan ja tunnelmaltaan suomalaista osaamista. Kotimaisia maisemia esitellään 75 metriseltä tilaa kiertävältä LED-näytöltä. Finavia odottaa sen tarjoavan lentomatkustajille virkistävän tauon ennen ennen seuraavaa lentoa.  

"Aukiota voi hyvällä syyllä kutsua maamme näyteikkunaksi, sillä miljoonat kansainväliset matkustajat saavat lentoasemalla ensi kosketuksensa Suomeen. Olemme suunnittelussa ja kehitystyössä panostaneet siihen, että kokemus suomalaisesta designista, sujuvuudesta, luonnosta ja rauhasta jättäisi turisteille poikkeuksellisen laadukkaan muistijäljen", kertoo Helsinki-Vantaan lentoasemanjohtaja Joni Sundelin Finaviasta.

IMG-20190206-WA0015Aukion keskeisin osa on tapahtuma-aukio, jossa matkustaja on keskellä Suomen luontoa. Hän saa vahvan uppouttavan kokemuksen luonnon rauhoittavasta ja virkistävästä vaikutuksesta ja neljästä vuodenajasta kaikkia aisteja hivelevän, immersiivisen tilakokemuksen kautta.

"Tapahtuma-aukion 360-maisemia on kuvattu muun muassa Kolilla, Oloksella, Luostolla, Yövedellä Saimaalla ja Mikkelin Kalevankankaan luonnonsuojelualueella. Matkustaja kokee näyttävät revontulet, värikkään ruskan, solisevan puron ja humisevan tuulen. Metsäisen aukion kantava elementti on 75 metriä pitkä ja kaksi metriä korkea led-näyttö. Esitystekninen kokonaisuus on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen", kertoo Finavian digikehityksestä vastaava johtaja Heikki Koski.

Kosken mukaan digitaalisuus sinällään ei ole itsetarkoitus, vaan kyse on sen tuomista hyödyistä. Esimerkiksi uuden ultra modernin turvatarkastuksen osalta automaatiolla voidaan parantaa palvelun nopeutta ja vaivattomuutta sekä varmistaa riittävä kapasiteetti.

Finavian aiemman arvion mukaan perjantaina Aukion turvatarkastuksen kautta kulkisi perjantaina 8. helmikuuta yhden tai kahden lennon matkustajat.

 "Turvatarkastuksen keskiössä on ollut työntekijäkokemuksen vaaliminen, sillä tyytyväinen henkilöstö on erinomaisen asiakaskokemuksen takuu. Otimme suunnitteluun mukaan turvatarkastajia ja muokkasimme linjastoja muun muassa ergonomian ja työvälineiden osalta", sanoo Koski.

IMG-20190206-WA0017Uutta teknologiaa turvatarkastuksessa edustavat muun muassa automatisoitu älykäs läpivalaisulinjasto, henkilöskannerit ja läpivalaisukuvien etätulkinta.

 Olennainen osa Aukion palvelukokonaisuutta ovat uudet maailmanluokan myymälät ja ravintolat. Yksi niistä on japanilainen Ajisen Ramen -ravintola, jolla on 800 toimipistettä Aasiassa ja vain kaksi Euroopassa, toinen niistä nyt siis Helsinki-Vantaalla.

Myymälöissä on tarjolla suomalaisia laatubrändejä ja kansainvälisiä tunnettuja suosikkeja, kuten lelumyymälä Toyland.

Lentoasemalle avataan myös kaikille matkustajille avoin lounge, jonne pääsee sisään maksua vastaan. Sisäänpääsy ei edellytä business-luokan lippua tai lentoyhtiön tasokorttia. Hongkongilaisen yrityksen operoima Plaza Premiun Lounge avataan Aukiolle helmi-maaliskuun vaihteessa.

Lentoasemalla on tarjolla kaikille matkustajille maksua vastaan myös Aspire lounge ja almost@home lounge.

Kaikkiaan uusia liiketiloja avataan 11.

Uutta terminaalitilaa avataan yhteensä 33 400 neliömetriä, josta 25 000 neliömetriä on matkustajien käytössä. Lisäksi lentokoneiden paikoitukseen ja maahuolinnan käyttöön saadaan uudistunutta asematasoa yhteensä 55 000 neliömetriä. Aukio on osa Finavian miljardin euron kehitysohjelmaa.

Päivitys: tarkennus lounge-tietoihin.

Lue myös aiemmat uutisemme Aukion koekäyttöön ja uuteen turvatarkastuspisteeseen liittyen: