HupiCon korvasi Model Expo -pienoismallitapahtuman - lennokkeja ja FPV-laitteita ilmatilassa

HC_yleis_RAKUHelsingin messukeskuksessa avautui perjantaina 20. huhtikuuta kouluikäisten oma tapahtuma HupiCon, joka korvaa perinteisen pienoismallitapahtuma Model Expon. Kuluvan viikonlopun ajan avoinna olevilla messuilla on samaan aikaan myös Lapsimessut. Lentonäytösalueella esitellään moottorilennokkeja, helikoptereita ja FPV-laitteita. Sen sijaan perinteiset liidokit jäivät lähes pimentoon.

Messukeskuksen hallista on tapahtuman ajaksi rajattu entiseen tapaan demoalue lentäville pienoismalleille. Lennätysalue on eristetty yleisöstä suojaverkolla. Lentonäytöksiä on tarjolla pitkin päivää ja niissä esitellään mihin kaikkeen pienet lentokoneet, dronet ja helikopterit taipuvat.

HC_FPVToimintaansa lennätysalueen vieressä esittelevät Lennokkikerho Raku ry ja Suomen FPV-lennättäjät (First Person View).

Näistä Lennokkikerho RAKU on kasvanut jäsenmäärällä mitattuna Suomen suurimmaksi lennokkikerhoksi. Sillä on käytössään neljän hehtaarin kokoinen lennätyskenttä Vantaan Petikossa. Erityisesti kesäpäivisin kentällä on yhdistyksen mukaan vilkasta lennätystoimintaa.

FPV-lennätyksessä kopteria tai lentokonetta lennätetään näköyhteyden sijasta analogisen videolinkin kautta lähetetyllä reaaliaikaisella videokuvalla. Ohjaajalla on silmillään maski, johon lentolaitteen kamerakuva siirretään.

HC_TOKAPerinteiset rakennettavat liidokit olivat esillä vielä vuoden 2017 Model Expo -tapahtumassa mutta nyt Suomen Lennokin tuotteita ei suuremmin HupiConissa esitelty.

Kokonaan ne eivät kuitenkaan messuilta kadonneet, sillä laajan lennokkivalikoiman omaavan Hobby Centerin (entinen Suomen Ilmailukauppa) messuvalikoimassa oli myös perinteisiä TOKA-lennokkeja. Lennokkiharrastus kehittää ilmailutietämyksen lisäksi myös kädentaitoja.

Messuilta saa helposti tietoa uusista harrastusmahdollisuuksista ja pääsee tapaamaan alan harrastajia. Myyntipisteissä oli tarjolla monenlaista ilmailutavaraa perinteisistä lennokeista nelikoptereihin.

HC_vectorsaveYksi mielenkiintoisemmista myyntiartikkeleista messuilla oli Vectorsave -laskuvarjo jopa 6 kg:n painoisille droneille. Kyseessä on maailman pienin ja kevein dronelaskuvarjo, jossa on liiketunnistimeen perustuva automaattilaukaisu tai radiolähetelaukaisu.

Suomalaisvalmisteisen tuotteen etuna on myös se ettei laite sisällä minkäänlaista pyrotekniikkaa. Dronelaskuvarjo on osassa Euroopan maista jo pakollinen tietynlaisissa operaatioissa. Myynti onkin toistaiseksi ollut suurempaa ulkomailla kuin kotimaassa.

IPMS-Finland ry (International Plastic Modellers Society) esitteli osastollaan perinteistä pienoismallirakentamista ja esillä oli paljon upeilla yksityiskohdilla varustettuja lentokoneita. Myös LEGO-osastolla oli jälleen esillä ilmailuaihe.

Messut ovat avoinna lauantaina 21. huhtikuuta kello 9-18 ja sunnuntaina 22. huhtikuuta kello 9-17.  Vuoden 2017 kevään Lapsimessut ja muut samanaikaiset tapahtumat toivat messukeskukseen yli 48 600 kävijää.

HC_legoHC_fouga