IATA haluaa yhtenäistää käsimatkatavaraksi sallittavien laukkujen mitat

IATA_cabin_Ok_1Kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA julkisti aloitteen lentokoneiden käsimatkatavan maksimimittojen muutoksesta sekä lentoyhtiökäytäntöjen yhtenäistämisestä. Uudet laukut olisi merkitty  IATA Cabin OK -logolla. Kyse on vain suosituksesta. Samaan aikaan lentokonevalmistajat ovat kuitenkin lisäämässä käsimatkatavaroille tarkoitettua tilaa matkustamoissa.

IATA:n mukaan laukkujen optimaalinen koko olisi 55 x 35 x 20 cm ( 21.5 x 13.5 x 7.5 tuumaa). Se mahdollistaisi teoriassa kaikkien matkustajien käsimatkatavaroiden mahtumisen matkustamoon yli 120-paikkaisissa lentokoneissa.

"Optimaalisten käsimatkatavaralaukkujen koon kehittäminen tuo järkeä ja järjestystä matkustamoihin ratkaisten eri kokoisten laukkujen ogelmaa. Tiedämmä, että nykytilanne turhauttaa matkustajia ja uusi ohjeistus tulee parantamaan matkustuskokemusta", kommentoi IATA:n lentoasemista, matkustajista, rahdista ja turvallisuudesta vastaava apulaisjohtaja Tom Windmuller.

Matkustamohenkilökunnan työtä helpottamaan laukuissa tulisi olla IATA Cabin OK -logo. IATA:n mukaan useat kansainväliset lentoyhtiöt ovat osoittaneet kiinnostuksensa sen aloitetta kohtaan. Niiden kerrotaan julkistavan omat ohjeensa lähitulevaisuudessa.

Ilmakuljetusliitto julkisti aloitteensa IATA 71. AGM -kokouksessa, joka pidettiin 7.-9. kesäkuuta Miamissa.

handluggage_1Aloitteen ei kuitenkaan odoteta tuovan mitään äkkinäisiä muutoksia lentoyhtiöiden käsimatkatavarasääntöihin. Ne saavat tehdä päätöksensä täysin itsenäisesti IATA:n aloitteesta huolimatta.

Nykyisin lentoyhtiöiden käytäntö käsimatkatavaroiden osalta vaihtelee huomattavasti. Käsimatkatavaran määrässä ja sallitussa maksimipainossa voi olla eroavaisuuksia myös eri matkustusluokkien kesken.


Laukkuvalmistajat innolla mukaan

Monet laukkujen valmistajat ovat jo kehittäneet tuotteita vastaamaan IATA:n julkistamaa optimoitua kokoa. Laukkuvalikoiman kerrotaan tulevan myyntiin vielä kuluvan vuoden aikana. IATA Cabin OK -laukkujen markkinoiden uskotaan kasvavan huomattavasti, kun yhä useammat lentoyhtiöt julkistavat omat suosituksensa.


Lentokonevalmistajat tarjoavat lisätilaa matkustamoihin

A320_matkatavarat_1Lentokonevalmistajat Airbus ja Boeing ovat lähestyneet matkustamoiden ongelmaa toisella tavalla. Ne molemmat ovat esitelleet kapearunkokoneisiinsa uudet entistä suuremmat matkatavarahyllyt.

Airbusin lisätilaa tuova pivoting bins - ratkaisu on tarjolla uusiin koneisiin vuoden 2016 ensimmäiseltä neljännekseltä lähtien. A350 XWB -koneista tuttu ratkaisu on tarjolla myös jälkiasennuksiin. Niiden avulla A320-koneiden matkatavarahyllyjen kapasiteetti kasvaa 60 prosenttia.

Boeingin 737-koneidein Space Bin -ratkaisu saa matkatavarahyllylle mahtumaan jo kuusi laukkua, joka on kaksi nykyistä enemmän. Mittaukset perustuvat standardikokoiseen (23 cm x 36 cm x 56 cm) käsimatkatavaraan. Myös Boeingin Space Bin on jälkiasennettavissa 737NG-koneisiin.

Lue myös: