IATA: Lentoliikenteen kannattavuuteen pieni lisäpiristys

terminaali_ja_matkustajatKansainvälisen ilmakuljetusliiton IATA:n mukaan kuluvan vuoden näkymät ovat parantuneet hieman. Kasvavat liikevaihdot parantavat lentoyhtiöiden tuloksia vaikka polttoainekustannukset ovat nousussa.

IATA:n mukaan ilmailualan tuottojen ennustetaan lentoyhtöiden osalta olevan 1,6 prosenttia eli noin 10,6 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Aiemman ennusteen lukuihin parannusta on 0,3 prosenttia ja 2,2 miljardia dollaria.

"Ilmailualan tuotot ottavat pienen askeleen oikeaan suuntaan. Luottamus maailmantalouteen on parantunut ja matkustaja- sekä rahtimarkkinat ovat alkaneet kasvaa", toteaa IATA:n Tony Tyler.

"Talouskasvu ajaa myös polttoaineen hintoja ylös. Näemme kuluvan vuoden tuovan 12 miljardin dollarin parannukset liikevaihtoihin kun kustannukset kasvavat samanaikaisesti 9-10 miljardia euroa".

Luottamus tulevaan perustuu BKT:n kasvuun, jonka ennustetaan vuoden 2013 aikana olevan 2,4 prosenttia (2,1 vuonna 2012). Tilastojen mukaan maailmanlaajuisen teollisuustuotannon pohjat saavutettiin vuoden 2012 kolmannella neljänneksellä, jonka jälkeen kasvua on ollut jo puoli vuotta.

Ilmailualan rakenteelliset muutokset ovat johtaneet seitsemän prosentin tulosparannuksiin lentoyhtiöiden osakkeiden hinnoissa alkuvuoden aikana. Luottamuksen katsotaan kasvaneen vaikka polttoaineen hinta on samalla aikajaksolla noussut viisi prosenttia.