IATA: Matkustajamäärät jatkavat hidasta kasvua

Taivas_1Kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA raportoi hitaan matkustajakasvun jatkuvan. Hidas kasvu on linjassaan heikon liiketoiminnan ja matkustajien luottamuksen kanssa. Rahtimarkkinoiden näkymät jatkuvat heikkoina.

IATA:n pääjohtaja Tony Tylerin mukaan maailmantalouden epävarmuus heijastuu lentoliikenteeseen hidastaen sen suorituskykyä. Vaikka alalla on tietyillä alueilla hyvääkin suorituskykyä on vaikea nähdä positiivista tai negatiivista trendiä Tyler jatkaa.

IATA:n raporttien mukaan maailmanlaajuinen lentomatkustus kasvoi kesäkuussa vuoden takaiseen 6,2 prosenttia. Kapasiteetti kasvoi samaan aikaan 4,5 prosenttia matkustajakäyttöasteen ollessa noin 81 prosenttia. Rahtimarkkinoiden kasvu on erittäin hidasta ja edellisvuoteen verrattuna kasvua oli vain 0,8 prosenttia.

Euroopan lentoyhtiöt saivat osakseen vahvaakin kasvua jopa 7,3 prosentin verran. Kasvuluvut lienevät seurausta heikosta markkinatilanteesta, sillä Euroopan talous on jatkuvassa taloudellisessa epävarmuudessa. Matkustajatäyttöasteet olivat 82,5 prosenttia ja kapasiteetti kasvoi 4,9 prosenttia.

Pohjois-Amerikassa matkustajamäärät kasvoivat vain 1,6 prosenttia samalla, kun kapasiteetti laski 0,3 prosenttia. Matkustajakäyttöaste oli korkea 86,9 prosenttia.

Aasian ja Tyynenmeren alueen lentoyhtiöt saivat osakseen kuuden prosentin kasvun, joka lähes tuplaantui vuotta aiemmasta. Matkustajatäyttöasteet jäivät 79,5 prosenttiin.

Suurimman kasvun alue oli tällä kertaa Lähi-idässä, jossa kasvua oli hurjat 18,2 prosenttia samalla, kun markkinoille lisättiin tarjontaa 13,4 prosenttia. Kasvu Lähi-idässä on ollut kovaa koko vuoden 2012. Matkustajatäyttöaste oli 78,6 prosenttia.

Latinalaisen Amerikan kasvuosuus oli 11,2 prosenttia samalla, kun kapasiteettia lisättiin 10,7 prosenttia. Matkustajakäyttöaste oli 77,4 prosenttia.

Afrikan alueen lentoyhtiöt jäivät 10,1 prosentin kasvuluvuilla hieman liikenteen 10,6 prosentin lisäämistä vajaaksi. Alueen matkustajakäyttöaste oli heikoin jääden 65 prosenttiin.