Italialaiset NH90-kopterit tositoimissa Afganistanissa

nh90_afghanistan2_nhindustriesItalia siirsi elo-syyskuun aikana viisi NH90-helikopteria Afganistaniin. Task Unit Nemo -nimellä tunnettu yksikkö saavutti Heratin tukikohdassa täyden valmiuden syyskuun lopussa. Se toimii osana ISAF-joukkoja. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun tätä uutta tyyppiä käytetään kriisialueella tositoimissa.

NH90 korvasi Afganistanissa vanhat Agusta Bell AB 205 -kopterit. Italia aikoo käyttää koptereitaan Afganistanissa taktisissa kuljetus- ja lääkintätehtävissä ainakin seuraavat kuusi kuukautta. Ne palvelevat yhdessä italialaisten Boeing CH-47C Chinook - ja Agusta A129 Mangusta -koptereiden kanssa.

NH90:n toiminta kuumissa olosuhteissa ja korkeassa ilmanalassa (Hot and High) on osoittautunut odotuksia paremmaksi. Kuumimpien kuukausien aikana koptereiden kuormaa on silti rajoitettava.

Ongelmia on tuottanut varaosahuollon järjestäminen, mikä on tyypillistä suhteellisen tuoreelle konetyypille. Afganistanissa  on myös säröytynyt koptereiden tuulilaseja. Suomalaisilla NH90-koptereilla oli samaten tuulilasimurheita niiden osallistuessa kesällä Hot Blade -harjoitukseen Portugalissa.

NH90:t siirrettiin Afganistaniin USAF:n C-17 Globemaster III -kuljetuskoneilla viidellä lennolla. Italialaiskopterit edustavat välivaiheen IOC+ -tasoa (Initial Operational Capability) eli niistä puuttuu vielä osa täysin valmiin kopterin varustelusta (mm. satelliittiradio).

Italian NH90:t on Afganistanissa aseistettu kahdella omasuojaksi tarkoitetuilla oviaukkoihin asennetuilla 7,62 mm Gatling-konekivääreillä. Koptereissa on myös matkustamon suojana lisäpanssarointi.

 

Lue myös: