Jättimäinen Kaivari 21 -lentonäytöstapahtuma tuo rajoituksia Helsinkiin maalle, merelle ja ilmatilaan

K_ennakko_flightlineHelsingin Kaivopuistossa 6.-7. elokuuta järjestettävän Kaivari 21 -lentonäytöksen odotetaan houkuttelevan paikalle jättimäisen yleisön. Koronaviruspandemian aikaisten rajoitusten lisäksi tapahtuma tuo paljon huomioitavia asioita myös poikkeavien liikennejärjestelyiden sekä ilmatilaa ja merialueita koskevien rajoitusten muodossa. Tutustu rajoituksiin erityisesti, jos aikomuksenasi on lentää, lennättää tai veneillä tapahtuman järjestelyiden sekä itse tapahtuman aikana.

K21_maanayttely_3 Kaivari 21- tapahtuman rakennustyöt käynnistyivät Kaivopuistossa jo 19. heinäkuuta. Aiempaa suuremmalle alueelle levittäytyvä maanäyttely palvelee suuren yleisön tiedonjanoa, mutta tarvitsee myös merkittävän pitkän rakennus- ja purkuajan.

Näyttelytilaa on varattu kaikkiaan noin kolmen hehtaarin verran. Uutuutena alueelle nousee myös jättiscreeni ja esiintymislava, jossa nähdään erilaisia esityksiä koko perheen katsottavaksi.

K21_rakentuu_1Tapahtuman rakennustyöt näkyvät liikkumisrajoituksina Kaivopuistossa ja luvassa on rajoituksia myös ilmatilaan sekä merialueelle. Tapahtumaa varten rakentuva maanäyttelyalue valmistuu torstaihin 5. elokuuta mennessä.

Kaivopuistoon rakentuu satojen neliömetrien kokoisia, jopa kaksikerroksisia näyttelypaviljonkeja, joissa erityisesti ilmavoimien HX-hävittäjähankkeessa mukana olevat toimijat BAE Systems, Boeing, Dassault Aviation, Lockheed Martin ja Saab esittelevät omia suorituskykyratkaisujaan.

K21_maanayttely_1Maanäyttelyssä ranta-alueella on nähtävissä myös helikopterikalustoa.

Alueelle nousee myös paljon muiden toimijoiden esittelypisteitä. Ne levittäytyvät merkittävästi vuoden 2017 lentonäytöstapahtumaa laajemmalle alueelle. Katettua tilaa perinteiselle juhlapaikalle nousee noin 3000 neliömetrin verran.

K21_maanayttely_4Ilmailutapahtuman lentonäytös nähdään Helsingin edustalla perjantaina 6. elokuuta ja maanäyttely on tutustuttavana vielä lauantaina 7. elokuuta. Kaikille suunnattu kesäinen ilmailutapahtuma on maksuton.

Kaivopuiston ennallistaminen eli maanäyttelyn purkutoimet käynnistyvät sunnuntaina 8. elokuuta ja valmista on määrä olla keskiviikkona 11.elokuuta.

 

Tilapäisiä liikennejärjestelyjä Kaivopuiston alueella

K21_rakentuu_2Tapahtuman aikaan voimassa on väliaikaisia liikennejärjestelyjä 6.-7. elokuuta. Niiden ohella Kaivopuiston Kylpylänaukion parkkipaikka on pois käytöstä.

Ajoneuvoliikenne on kielletty molempina tapahtumapäivinä seuraavilla kaduilla: Merisatamanranta, Ehrenströmintie ja Itäinen Puistotie sekä ko. alueella on pysäköintikielto perjantaina ja lauantaina.

K21_rakentuu_3 Huoltoliikenne on sallittu ajoluvalla perjantaina 6. elokuuta kello 12.00 asti. Suljettujen katujen varrella asuvilla on katujen käyttöoikeus kotiin mentäessä tai sieltä poistuttaessa. Lisäksi rakennus- ja purkuaikoina on tilapäisiä katujen käyttökatkoja.


Helsingin ylle kaksi tilapäistä rajoitusaluetta – droneilla ei asiaa Kaivopuistoon

Lentonäytöksen esityslinja kulkee Katajanokanselältä Pihlajasaaren edustalle Harakan saaren ylitse. Näytöslinjan ympärillä on noin 3 kilometriä pitkä ja 460 metriä leveä rajoitusalue ja sen ympärillä on vielä toinen rajoitusalue. Kyseisten rajoitusalueiden ollessa aktiivisia ilmatilaan on asiaa ainoastaan lentonäytökseen kuuluvalla liikenteellä.

 K_ennakko_hekoRajoitusalue EFR496A Kaivopuisto ulottuu maan- ja merenpinnasta 1300 jalan eli noin 400 metrin korkeuteen ja laajempi rajoitusalue EFR496B Kaivopuisto alkaa 300 jalan korkeudesta yltäen 1300 jalan korkeuteen. Sen yläpuolella on valvottua ilmatilaa, joka kuuluu Helsinki-Vantaan lentoaseman lähestymisalueeseen.

 Rajoitusalueet ovat voimassa torstaista 5. elokuuta lähtien lauantaihin 7. elokuuta saakka ennaltamääriteltyinä aikoina.

K21_R-aluet Rajoitusalue EFR496A on aktiivinen 5. elokuuta 2021 kello 1230-1830 UTC-aikaa, 6. elokuuta 2021 kello 0600-0800 ja kello 1230-1830 UTC-aikaa sekä 7. elokuuta 2021 kello 1230-1830 UTC-aikaa.

 Rajoitusalue EFR496B on aktiivinen 5. elokuuta 2021 kello 1400-1830 UTC-aikaa, 6. elokuuta 2021 kello 0600-0800 ja 1400-1830 UTC-aikaa sekä 7. elokuuta 2021 kello 1400-1830 UTC-aikaa.

Ilmatilarajoitukset eivät koske sotilas-, rajavartio-, poliisi-, tulli-, merenkulku- ja ilmailuviranomaisia eikä pelastustointa, ensihoitopalvelua tai potilaskuljetuksia hoitavia viranomaisia tai heidän määräämiään lentoja silloin, kun näilleviranomaisille säädettyjen tehtävien suorittaminen vaatii lentämistä alueella.

Rajoitukset eivät koske myöskään kiireellistä lääkintälentotoimintaa helikoptereilla, eikä lentoja jotka perustuvat Suomea sitovaan kansainväliseenvelvoitteeseen.

KV_to_EF_GRLentonäytöksen esiintyjät tukeutuvat pääosin Helsinki-Vantaan lentoasemaan ja Helsingin oman lentopaikan Malmin kiitotien sulkemisen seurauksena osa koneista tukeutuu Vihdin lentopaikkaan Nummelaan. Maavoimat tukeutuu Utin lentokenttään. Rajavartiolaitos saattaa tukeutua Helsinki-Vantaan sijaan myös Turkuun.

 

Veneilijän tulee huomioida turva-alueet - omat katsomoalueet vesialueella

Liikenteen turvallisuusviraston Traficomin valvoman Ilmailumääräyksen OPS M1-2 mukainen lentonäytösturvallisuus edellyttää myös vesiliikenteen poikkeusjärjestelyjä. Ne koskevat vesialuetta, joka ulottuu Itäisen Pihlajasaaren itäpuolelta Särkän saaren koillispuolelle. Merialueella siis suljetaan erinäinen määrä normaaleja väyliä.

 K21_merialue_1Lentonäytöksen esityslinja kulkee siis Harakan saaren yläpuolelta ja näytöslinjan ympärillä on noin 3 kilometriä pitkä ja 460 metriä leveä lentonäytöksen rajoitusalue. Sen reunat on merkitty vesialueelle väliaikaisilla isokokoisilla poijuilla.

Tämän alueen piiriin kuuluvalla vesi- ja maa-alueella on vesiliikenne ja oleskelu kielletty ilman lentonäytöksen järjestäjän lupaa. Käytännössä kieltoalue kattaa Harakan ja Eteläisen Uunisaaren välisen salmen sekä Kaivopuiston rannan ja Pohjoisen Uunisaaren välisen salmen läpikulkuliikenteeltä. Alueella tapahtuvaa toimintaa valvovat järjestäjän tehtävään osoittamat alusyksiköt ja järjestyksenvalvojat. Valvonta-alukset ovat varustettuja SAFETY-lipuilla.

Kaivari_21_uusi_juliste Rajatun alueen eteläpuolella on laajempi lentonäytöksen turva-alue, joka ulottuu Itäisen Pihlajasaaren eteläpuolelta Suomenlinnan eteläpuolelle. Sen piirissä läpikulkuliikenne on sallittua. Turva-alueella ankkurointi, pysähtyminen ja alusten kokoontuminen on kuitenkin kielletty ilman lentonäytöksen järjestäjän lupaa.

 Lentonäytöstä veneellä seuraamaan saapuville on osoitettu katselualueita, joihin järjestäjä pyytää katsojien saapuvan perjantaina 6.8. vasta kello 15.00 jälkeen. Vesillä liikkujia muistutetaan huomioimaan normaalit meriteiden säännöt, suurten alusten vaatima turva-etäisyys ja väyliä pitkin kulkeva reittiliikenne.

Lentonäytöksen merialueen valvonnan ja pelastusvalmiuden tehtävissä on mukana sekä Suomen meripelastusseuran jäsenyhdistysten että yksityistä aluskalustoa. MH

Virallinen Kaivari 21 -tapahtumasivu: www.kaivari21.fi.

Lue myös:
Kaivari 21 -lentonäytös lähestyy – 6.-7.8 järjestettävä jättitapahtuma näkyy ja kuuluu Helsingin taivaalla

 

Lue myös aikaisempaa Kaivari 21 -lentonäytöstä koskevaa uutisointiamme:

Saab Gripen E -hävittäjä Kaivopuiston ylle elokuussa 2021 - mukana myös historiallinen Saab B 17