Kadonnut indonesialaiskone löydettiin merenpohjasta

Basarnas_press_1Kadonneen Indonesia AirAsian Airbus A320 -koneen etsinnät ovat tuottaneet tuloksia. Etsintäryhmät löysivät maanantaina 30. joulukuuta puolenpäivän aikaan merestä lentokoneromua sekä kelluvia ruumiita. Myös A320-koneen runko on havaittu merenpohjassa lähellä Borneon saarta. Indonesian viranomaiset ovat vahvistaneet tiedot.

Indonesia AirAsian Airbus A320 -matkustajakone (PK-AXC) katosi lennonjohdon tutkista sunnuntaina 28. joulukuuta matkallaan Indonesian Surabayasta (WARR) Singaporeen (WSSS). Lennolla QZ8501 oli kaikkiaan 155 matkustajaa ja seitsemän hengen miehistö.

Basarnas_SAR_day3_1Kolmannen etsintäpäivän aikana löytyneet osat havaittiin noin 200 kilometriä (110 merimailia) kaakkoon Borneon saarella sijaitsevasta Pangkalan Bunista kaakkoon. Ne ovat levinneet noin viiden neliökilometrin laajuiselle alueelle Karimatan salmessa.

Pelastusoperaatiota johtaa Indonesian etsintä- ja pelastuspalvelusta vastaava Basarnas. Se vahvisti AirAsian koneen löytymisen merenpohjasta.

"Olemme pahoillamme tästä traagisesta tapahtumasta ja osoitamme vilpittömän myötätuntomme omaisille, jotka menettivät läheisiään lennolla QZ8501. Osanottomme kuuluu myös työntekijöidemme perheille", lausui Indonesia AirAsian toimitusjohtaja Sunu Widyatmoko.

"Olen aivan maassa. Tämä on vaikea hetki koko AirAsialle odottaessamme etsintä- ja pelastustoimien kehittymistä. Prioriteettimme on nyt lennolla QZ8501 olleiden matkustajien perheenjäsenten hyvinvoinnissa", jatkoi AirAsian toimitusjohtaja Tony Fernandes.

IndonesiaAirAsia_A320_PKAXC_wikimedia_AeroIcarusPutoamispaikalla meri on arviolta 25-30 metrin syvyinen. Navakka 25-30 solmun tuuli ja 2-3 metriset aallot tuovat omat haasteensa pelastustöihin.

Merestä on nostettu laivoihin toisten tietojen mukaan kolme ja toisten jo yli 40 ihmisen ruumiit ja niitä kuljetetaan Indonesialle kuuluvaan Borneon eteläosaan Kalimantaan.

Onnettomuuskoneessa (PK-AXC, kuvassa yllä) oli 137 aikuista, 17 lasta ja yksi sylilapsi. Miehistön kokoonpano oli kaksi lentäjää, neljä kabiinimiehistöä sekä yksi mekaanikko.

Koordinaattipaikka löydöksille on viranomaisten mukaan -03.5250 eteläistä leveyttä 110.3053 itäistä pituutta, -03.5273 eteläistä leveyttä110.3018 itäistä pituutta, -03.5262 eteläistä leveyttä,110.2939 itäistä pituutta.

Etsintöihin on osallistunut kymmeniä laivoja sekä toistakymmentä helikopteria ja lentokonetta. Kaikkiaan mukana etsinnöissä oli 1126 henkilöä, joista Basarnasilta 200, ilmavoimilta 54, laivastolta 59, armeijalta 688 ja poliisilta 125 henkilöä.

Varsinaista onnettomuustutkintaa johtaa Indonesian onnettomuustutkintavirasto NTSC, jonka toimintaa tukevat mm. pudonneen lentokoneen valmistaja Airbus sekä Ranskan onnettomuustutkintavirasto BEA. Onnettomuuden syy selviää hyvin todennäköisesti lennontallentimien tiedoista.

Lue myös Lentoposti.fi:n aiemmat uutiset A320-koneen katoamisesta Jaavanmerellä: