Kaivopuiston lentonäytös tuo ennätysmäärän katsojia Helsingin rannoille kesäkuussa

Kaivari_2017_1Suomen Ilmailumuseon ja sen yhteiskumppaneiden Suomi 100 -juhlalentonäytös kokoaa näyttävän kavalkadin lentokoneita Helsingin taivaalle perjantai-iltana 9. kesäkuuta 2017. Kaivopuiston edustalla järjestettävän tapahtumaan odotetaan runsaasti katsojia ja koko keskustan rantaviiva yhdistynee yhdeksi suureksi ulkoilmanäyttämöksi.

Kaivopuiston lentonäytöksellä juhlistetaan satavuotiasta Suomea. Tapahtuma on osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa. Kyseessä on näyttävä suurtapahtuma, joka on voittoa tavoittelematon, maksuton ja avoin kaikille.

Maalle, merelle ja ilmaan levittäytyvä Kaivopuiston lentonäytös noussee Suomi 100-juhlavuoden suurimmaksi yksittäiseksi tapahtumaksi. Tapahtumalle odotetaan jopa yli 100 000 katsojaa.

”Tavoitteenamme on, että Kaivopuiston lentonäytös on Suomen kaikkien aikojen suurin yleisötapahtuma. Näytöksen tulee näkemään ja kuulemaan sadattuhannet ihmiset”, kertoo Suomen Ilmailumuseon johtaja Markku Kyyrönen.

Ilmailumuseo_Suomi_lentaa_logo”Tapahtuman esiintyjät, ainutlaatuinen ohjelma, sijainti ja maksuttomuus mahdollistavat tavoitteen toteutumisen. Tällaista spektaakkelia ei ole Helsingissä aiemmin nähty”, jatkaa Kyyrönen

Ilmailu kokoaa kesäisenä iltana yhteen laajan joukon suomalaisia ja Suomen ystäviä, tapahtuma kutsuu viettämään iltaa yhdessä ulkona. Lentonäytös elävöittää Helsinkiä aivan uudella tavalla ja tukee osaltaan monipuolista kaupunkikulttuuria.

Samalla lentonäytös avaa Suomen itsenäisyyden historiaa ilmailun näkökulmasta ja innostaa katsojaa kiinnostumaan ilmailusta.

"Lentonäytöksessä nähdään kotimaisia ja ulkomaalaisia toimijoita. Luvassa on tähti- ja suihkumoottoreiden luomaa tunnelmaa", kertoo Kyyrönen Lentoposti.fi:lle.

"Lentonäytökseen osallistujat  ilma-alukset käyttävät pääasiallisesti Helsinki-Malmin ja Helsinki-Vantaan lentoasemia", päättää Kyyrönen.

Suomi 100 -juhlalentonäytös sitoo yhteen kotimaisen ilmailun historiaa tulevaisuuteen esitellen ilmailun klassikoita ja nykypäivää. Tapahtuman yhteistyökumppaneita ovat mm. Finavia, SEK, Suomen Ilmailuliitto ja Vantaan kaupunki.

Lentonäytöksen esiintyjistä ja muusta päivittyvästä ohjelmasta tiedotetaan Ilmailumuseon www.suomilentaa.fi -sivustolla sekä tapahtuman Kaivariairshow-Facebook -sivulla.

Lentonäytöksellä ja muilla Suomi lentää! -hankkeen tempauksilla Suomen Ilmailumuseo juhlistaa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlaa.


Kaivopuisto on perinteikäs lentonäytöspaikka

Kaivari_1955_1Kaivopuistolla on perinteensä ilmailunäytösten tapahtumapaikkana, tosin viimeisimmistä lentonäytöksistä on jo aikaa. Vuonna 1955 oli viimeisin kerta, kun Kaivopuistossa nähtiin laajamittainen ja useiden esiintyjätahojen lentonäytös.

Myöhemmin Kaivopuiston kallioilta on tähystelty useita keskustan yläpuolella esiintyneitä ulkomaisia ja kotimaisia taitolentoryhmiä. 1950-luvun alunKaivopuiston lentonäytöksissä vaikutuksen yleisöön tekivät sekä aikansa eturivin kotimaiset hävittäjäkoneet – Messerschmittit ja Vampiret – että taitavat ja pelottomat ilmasirkusesiintyjät.

Kaivari_1950_1Englannin ilmavoimien Hawker Hunterit lensivät Kaivopuiston edustalla 1957 laivastovierailun yhteydessä. USAF:n Euroopan ilmavoimien SkyBlazers esiintyi North American F-100 Super Sabre -koneillaan Helsingin merialueella vuonna 1961.

Yhdysvaltain merivoimien Blue Angels lensi Grumman F-11 Tiger -koneillaan Kaivopuiston edustalla 1966. Englannin RAF:n Red Arrows puolestaan esiintyi Helsingissä yhdeksällä Folland Gnatilla vuonna 1970.

Tuoreimpana ulkomaisena vieraana vuonna 2011 Turusta F-16-hävittäjillä Baltian kierrokselle lähtenyt Thunderbirds teki ylilennon Helsingin edustalla palatessaan lähtökentälleen. Puolustusvoimien lippujuhlapäivänä 2012 Ilmavoimien Midnight Hawks lensi täyden ohjelman Kaivopuiston edustalla. Ryhmä keräsi runsaasti katsojia hienona kesäpäivänä.

Turun vuoden 2015 lentonäytöksessä vierailleen ja F-5 Freedom Fighter -hävittäjillä lentävän Turkish Starsin piti käväistä esiintymässä myös Helsingin edustalla. Tämä jouduttiin perumaan huonon sään takia.

Lue myös: