Kaksi HN-konetta Itämeren maiden ilmavoimien BRTE-harjoitukseen (video)

F18_spartan_BRTESuomi on jälleen mukana 27. - 28. toukokuuta järjestettävässä kansainvälisessä ilmavoimien Baltic Region Training Event -harjoituksessa. Kahdeksattatoista kertaa järjestettävän BRTE:n tavoitteena on Itämeren alueen turvallisuuden ja valvonnan kehittäminen. Suomi osallistuu harjoitukseen nyt kuudetta kertaa.

Naton järjestämä harjoitus toteutetaan Viron, Latvian ja Liettuan ilmatilassa sekä kansainvälisessä ilmatilassa Itämerellä. Suomen Ilmavoimat osallistuu harjoituksen yhteen lentokierrokseen kahdella McDonnell Douglas F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä miehistöineen. Harjoituksessa testataan lentotoiminnan ohella myös tilannetiedon vaihtoa ja yhteistoimintaa eri maiden johtokeskusten välillä.

BRTEXIV3_NATOSuomen Ilmavoimien tavoitteena harjoituksessa on kehittää pohjoisen Itämeren alueen ilmavoimien välistä yhteistyötä ja -toimintaa sekä edistää Naton ja sen rauhankumppaneiden välistä yhteistoimintakykyä.

Harjoituksen lentotoimintaan osallistuu Suomen Hornet-parin lisäksi mm. kaksi Puolan ilmavoimien MiG-29 -hävittäjää, kaksi kuninkaallisten ilmavoimien Eurofighter Typhoon II -hävittäjää Britanniasta, kaksi Lockheed Martin F-16 -hävittäjää Tanskasta sekä kaksi Dassault Rafale -hävittäjää Ranskasta. Ruotsi osallistuu lentotoimintaan neljällä Saab JAS 39 Gripenillä.

brte_jas_usafNATO on järjestänyt BRTE-harjoituksia säännöllisesti vuodesta 2008. Harjoitustapahtumia on useita vuosittain. Jäsenmaiden lisäksi harjoituksiin osallistuu myös NATO:n rauhankumppaneita.

Suomi liittyi harjoituskokoonpanoon ensimmäisen kerran vuonna 2012. Edellisen kerran maamme oli mukana viime huhtikuussa, jolloin osallistuminen koski ainoastaan ilmatilannekuvan vaihtoa.

Alla olevassa aiemmassa BRTE-harjoituksessa kuvatussa videossa Gripen tunnistaa harjoitusskenaariossa Ruotsin ilmatilaa lähestyvän Liettuan ilmavoimien Alenia C-29 Spartan -kuljetuskoneen. Se ohjataan takaisin kansainväliseen ilmatilaan. Yhdysvaltalainen Boeing F-15 Eagle -hävittäjä ottaa sen seurantavastuulleen vieden Spartanin laskuun.

Lue myös: