Kaksipäiväinen Junkers Ju 88 -erikoisnäyttely tuo ilmasodan veteraanit yhteen ilmailumuseolle

ju88_luonetjarvi_sakuvafiSuomen Ilmailumuseolla on viikonloppuna 27.-28. syyskuuta nähtävänä  Junkers Ju 88 -pommikoneesta kertova erikoisnäyttely. Lauantaina on myös tilaisuus, jossa kohtaavat suomalainen ja saksalainen Junkers Ju 88 -koneen konekivääriampuja. Ilmailumuseolla järjestetään lauantaina myös Lennokit 2014 -tapahtuma.

Viikonloppuna Ilmailumuseoyhdistyksen tuottamassa näyttelyssä esillä on osia ja valokuvia Junkers Ju 88 -pommikoneesta ja sen käytöstä Suomen ja Saksan ilmavoimissa. Lennokki 2014 -tapahtuma, jonka teemana on Puolustusvoimien maalilennokit sekä radio-ohjattavat RC-kopterit.

Ilmailumuseoyhdistys ry:n kutsusta Suomen viimeinen elossa oleva Junkers Ju 88 -pommikoneen radiosähköttäjä-konekivääriampuja Kusti Lehmusvuori osallistuu Lennokki 2014 -tapahtumaan ja kello 14 alkavaan tilaisuuteen, jossa hän tapaa saksalaisen virkaveljensä Max Lagodan.

ilmailumuseo_pv_maalilennokki_1Tapaamisen yhteydessä Max Lagoda kertoo urastaan Junkers Ju 88 -koneen radistina. Kummatkin ilmasodanveteraanit ovat jo yli 90-vuotiaita. Lagoda esiintyy tilaisuudessa saksaksi ja puhe käännetään suomeksi.

Lauantaiseen Ilmailumuseon auditoriossa järjestettävään yleisötilaisuuteen on vapaa pääsy ja mukaan mahtuu 200 ensimmäistä.
Itse näyttelyihin on normaali ilmailumuseon pääsymaksu.

Max Lagoda

IMY_mainos_Lagoda_1 Ilmailumuseoyhdistys kertoo, että vuonna 1920 syntynyt Max Lagoda toimi radistina Saksan ilmavoimissa vuosina 1940-1945. Hän toimi vuodesta 1941 Luftwaffen ylipäällikön
tiedustelulaivueen 2. kaukotiedustelulentueessa Baltiassa, Ukrainassa ja Etelä-Venäjällä.

Vuonna 1943 hän siirtyi koulutustehtäviin ilmavoimien viestikoulu 5:n toiseen radistikoulutuskomppaniaan Erfurthiin ja vuonna 1944 Vogelsandin linnoitukseen Eifel-vuoristoon kouluttamaan Hitler-nuorten 15-17-vuotiaita poikia it-miehiksi.

Sodan päättyessä hän oli joukkoineen Ruhrin alueella ja jäi amerikkalaisten sotavangiksi vapautuen jo heinäkuussa 1945.

Max Lagoda ehti lentää 340 lentoa, joista 154 sotalentoja. Sodan jälkeen Lagoda työskenteli vanginvartijana vuoteen 1980 saakka, jolloin jäi eläkkeelle.

Lue myös:

Suomen Ilmailumuseon Lennokki 2014 -tapahtuma Lentoposti.fi:n
tapahtumakalenterissa