Konkurssipesä huutokauppaa Atol Avion Oy:n omaisuuden - tarjolla lentokonerunko ja tavaramerkit

ATOL_tailAtol Avion Oy:n konkurssihallinto huutokauppaa lentokonevalmistajan omaisuutta. Huutokaupan kohteena on mm. rakenteilla oleva LSA-luokan lentokone, josta oli määrä rakentua lentoturmassa tuhoutuneen Atol 650 LSA-koneen seuraaja Atol Aurora. Lentokonevalmistaja asetettiin konkurssiin helmikuussa 2021.

Suomalainen lentokoneiden sarjavalmistukseen pyrkinyt Atol Avion Oy asetettiin konkurssiin 8. helmikuuta 2021 Oulun käräjäoikeudessa. Konkurssipesä ei jatkanut yhtiön liiketoimintaa, joka oli rahoitusvaikeuksissa. Nyt Atol Avionin omaisuutta on myynnissä huutokaupassa.

Atol Avionin päätuotteena oli prototyyppiasteella oleva puukomposiittirakenteinen Atol Aurora -amfibiolentokone. Se oli jatkokehitelmä vuonna 2018 Rovaniemellä lento-onnettomuudessa tuhoutuneesta ATOL 650 LSA -amfibiokoneesta (OH-XNA). Tuhoutunut koneyksilö puolestaan oli rakennettu modifioimalla se aiemmasta OH-U475 -koneesta eli vuonna 1992 valmistetusta ATOL 475 -koneesta.

Kehityshankkeet olivat viivästyneet pahasti lentoturman seurauksena ja modifioidun ja uudelleen nimetyn Atol Aurora -koneen osalta edessä oli käytännössä koelentojen aloittaminen nollasta.

Aurora_1Uuden prorotyyppikoneen oli määrä lentää jo keväällä 2019. Syyskuussa 2019 AOPA:n (Aircraft Owners and Pilots Association) edustajien vieraillessa Suomessa Atol tiedotti, että ensimmäinen sarjatuotantokone olisi valmis ensilennolle lokakuussa 2019.

Vielä huhtikuussa 2020 Atol esitteli Aurora-prototyyppikonetta verstaallaan, johon oli pinnoittamattomalle siivelle asennettu flaperonit. Toukokuussa 2020 yhtiö esitteli uudistettua Aurora-prototyypin kuomua.


Huutokaupassa lentokoneen runko sekä tavaramerkkejä

Aurora_2Konkurssipesä myy Atol Avion Oy:n omaisuuden, joka koostuu mm. rakenteilla olevasta Atol Aurora -lentokoneesta. Sille on myönnetty Traficomilta väliaikainen rekisteritunnus OH-NAX.

Kyseessä ei ole lentokuntoinen koneyksilö vaan vielä valmisteilla oleva aihio. Lentokoneen eturunko ja kuomu ovat saaneet muotonsa, takarunko on vielä pahasti kesken. Myynnissä on myös koneen siipirakenteita.

Rakenteilla olevan lentokoneen lisäksi myynnissä on koekuormituskoneen runko, lentokoneen varaosia ja koneen valmistuksessa käytettäviä työkaluja sekä lentokoneen suunnittelu- ja tuotantomateriaali.

Aurora_3Konkurssipesän mukaan kaupan ovat myös mahdolliset oikeudet EASA:ssa vireillä olevassa Atol Aurora -lentokoneen tyyppihyväksyntäprosessissa sekä Suomessa ja ulkomailla rekisteröidyt ja haetut tavaramerkit.

Myynnissä oleva omaisuus sijaitsee mm. Rovaniemellä sekä Kuoreveden Hallissa. Omaisuuden hinta-arvio on 275 000 euroa. Myyjä pidättää oikeuden hyväksyä tai hylätä korkeimman tarjouksen. Huutokauppakohde sulkeutuu 20. huhtikuuta 2021.

Konkurssipesän nettihuutokauppa 38513

Lue myös: