Kreikka solmi tilaussopimuksen kuudesta uudesta Dassault Rafale -hävittäjästä

Rafale_ilmassa_6Kreikka ostaa kuusi uutta Rafale -hävittäjää ranskalaiselta Dassault Aviationilta. Sopimus allekirjoitettiin 24. maaliskuuta 2022. Tilaus on jatkoa aiemmalle 18 Rafalea sisältävälle tammikuussa 2021 vahvistetulle tilaukselle.

Kreikka hankki tammikuussa 2021 Kaikkiaan 18 Rafale-hävittäjää, joista kuusi oli uusia ja 12 ostettiin käytettyinä Ranskan ilma- ja avaruusvoimilta. Nyt sopimus laajenee 24 hävittäjään, kun Kreikka allekirjoitti sopimuksen kuuden uuden Rafale-hävittäjän tilauksesta. Kreikka ilmoitti aikeesta tilata lisää Rafale-hävittäjiä jo syksyllä 2021.

"Uusi sopimus osoittaa Kreikan hallituksen luottamusta Rafaleen, joka on jo nykyisin aktiivisesti turvaamassa Kreikan suvereniteettia ja operatiivista itsenäisyyttä.  Kunnioitan jälleen kerran Kreikan ilmavoimien luottamusta Dassault Aviationiin, mikä kuvastaa lähes puolen vuosisadan kumppanuuttamme. Vakuutan Kreikalle, että olemme myös sitoutuneet vastaamaan heidän odotuksiinsa", sanoi Dassault Aviationin toimitusjohtaja Eric Trappier.

Ensimmäiset kuusi Rafale-hävittäjää lennettiin Kreikan ilmavoimien Tanagran lentotukikohtaan 19. tammikuuta 2022. Tämän ensimmäisen tilauksen osalta kaikki 18 Rafale-hävittäjää toimitetaan Kreikkaan kesään 2023 mennessä. Nyt solmitun uuden tilauksen kuusi hävittäjää toimitetaan Kreikan ilmavoimille kesästä 2024 lähtien.

Nato-maa Kreikka on Ranskan merkittävä strateginen kumppani. Kreikka on myös Dassault Aviationin ensimmäinen Rafale-vientiasiakas Euroopassa. Kaikkiaan Rafale-hävittäjiä on myytyy viidelle eri valtiolle. Toinen eurooppalaisasiakas on Kroatia, joka tilasi hävittäjiä kesällä 2021.

Lue myös: