Serbia osti 12 Dassault Rafale -hävittäjää - kauppahinta 2,7 miljardia euroa

Dassault_FSOSerbia solmi elokuun lopulla sopimuksen, jossa se tilaa 12 Dassault Rafale -hävittäjää. Noin 2,7 miljardin euron arvoinen kauppa siirtää Serbiaa entistä kauemmas sen aiemmasta asekauppakumppanista venäjästä ja entistä lähemmäs Euroopan unionia.

 


Rafale_ilmassa_6Serbia solmi tilaussopimuksen uusista Dassault Rafale -hävittäjistä Belgradissa Ranskan presidentti Emmanuel Macronin vierailun aikana. Serbian presidentti Aleksandar Vučićin lisäksi sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa olivat paikalla Dassault Aviationin toimitusjohtaja Éric Trappier ja Serbian puolustusministeri Bratislav Gašić.

Rafale-kauppa on itsenäisen Serbian historian suurin asekauppa. Sopimus sisältää yhdeksän yksipaikkaista ja kolme kaksipaikkaista Rafale-hävittäjää.

Serbia ei ole muiden Euroopan maiden tavoin asettanut sanktioita venäjää kohtaan. Maan nykyinen sotilaskalusto on laajasti venäläislähtöistä ja ilmavoimien käytössä on MiG-29 -hävittäjiä. Ne poistetaan käytöstä Rafaleiden saapuessa. Serbian käytössä on myös kiinalaisvalmisteisia droneja.

Rafale_pariSerbia ostaa uusiin hävittäjiinsä ranskalaisia MBDA Mica-ilmataisteluohjuksia. Aiempia länsimaisia asejärjestelmähankintoja Serbia on tehnyt Airbusin kanssa, jolta se on ostanut H145-helikoptereita ja C-295M -kuljetuskoneita. Thales puolestaan on myynyt Serbialla tutkajärjestelmiä.

Lue myös: