Lennonjohtajat ovat pöyristyneitä Paltan hiihtolomaviikolle asettamasta työsulusta

HEL_twr_closeSuomen lennonjohtajien yhdistys SLJY ry kertoo olevansa erittäin pettynyt venyneisiin työehtosopimusneuvotteluihin. Yhdistyksen mukaan työnantaja ANS Finland ja Palta eivät ole osoittaneet halua sopia työehdoista. Osapuolet ovat saaneet valtakunnansovittelijalta kaksi erilaista sovintoehdotusta.

ANS Finland ja SLSY ovat käyneet TES-neuvotteluita vuoden 2017 syksystä alkaen. Kiista on edennyt sovitteluun, jossa valtakunnansovittelija Vuokka Piekkala on antanut osapuolille jo kaksi sovintoehdotusta. SLJY on hylännyt kummankin ehdotuksen eri syistä.

"Sovintoesityksen hylkääminen ei johtunut palkankorotuksen tasosta, yleiskorotus olisi SLJY:lle kelvannut. Toki ihmettelemme sitä, että olemme vuoden joutuneet neuvottelemaan, jotta tällaisen tarjouksen saisimme" kummastelee SLJY:n puheenjohtaja Roy Myrberg.

"Ensimmäinen sovintuehdotuksista ei ollut ns. yleisen linjan mukainen. Toinen puolestaan olisi toki tuonut yleisen linjan mukaisen palkankorotuksen, mutta ei olisi tuonut minkäänlaista ratkaisua lennonjohtajien ikääntymiseen eikä pienimpien lentokenttien palkkaepätasa-arvoon liittyviin ongelmiin. Yleinen linja olisi siis ollut hyväksyttävissä, mutta ei nykyisen
palkkaepätasa-arvon jatkuminen", jatkaa Myrberg.

EFHK_APP_4"Jälkimmäisestä sovintoesityksestä puuttui käytännössä kaikki yhdessä neuvotellut, ja molempien osapuolien hyväksymät tekstikysymykset. Esimerkiksi juuri ikääntymiseen liittyvien ongelmien ratkaisuun liittyvä teksti oli pyyhitty kokonaan pois esityksestä. TES
ei ole pelkästään palkkaratkaisu, vaan siihen liittyy paljon muutakin. Ne kaikki muut osat oli nyt annetussa esityksessä unohdettu", täsmentää Myrberg.

"SLJY ry on käyttänyt erimittaisia pistelakkoja saadakseen aikaan neuvottelutuloksen jo pitkään muhineessa työehtokiistassa. Lennonjohtajat ovat ajoittaneet kaikki työtaistelutoimenpiteet siten, että niistä ei aiheudu minkäänlaista haittaa lentoliikenteelle eikä lentomatkustajille", kertoo SLJY:n pääluottamusmies Katariina Syväys.

Lennonjohtajien mukaan Paltan hiihtolomaviikolle asettama täysi työsulku, joka ajoittuu Itä- ja Pohjois-Suomen hiihtolomaviikolle, tulee aiheuttamaan viiveitä ja jopa peruutuksia lentoliikenteelle. ANS Finlandin näkemyksen mukaan lentoliikenne sujuu kyseisen työsulun aikana esimiesvoimin, ellei eteen tule ennakoimattomia tapahtumia.

Työnantajan hiihtolomaviikolle asettama työsulku alkaa lauantaina 23.2.2019 kello 18.00 ja päättyy maanantaina 25.2.2019 kello 9.00.

Paltan ilmoittama työsulku toteutetaan Suomen kahdeksalla suurimmalla lentoasemalla noin puolentoista vuorokauden mittaisena. Toimet koskevat Helsinki-Vantaan lennonjohtokeskusta eli lähi- lähestymis- ja aluelennonjohtoja sekä Turun, Vaasan, Tampere-Pirkkalan, Jyväskylän, Kuopion, Rovaniemen ja Oulun lentoasemia.

"Pidämme tällaista toimintaa edesvastuuttomana. Olisi todellakin aika päättää pitkään jatkunut kiista ja siirtyä takaisin neuvottelupöydän ääreen, jo kuluvalla viikolla", painottaa Myrberg.

Lue myös: