Lentoliikenteen kasvu taittui 2012

Helsinki_airportMatkustajamäärät Finavian lentoasemilla nousivat viime vuonna vuoden 2011 ennätystasolle 19,2 miljoonaan matkustajaan. Maailmantalouden epävarmuuden jatkuessa kasvu kuitenkin hidastui voimakkaasti ja jäi 0,5 prosenttiin edellisvuoteen verrattuna. Vahva kehitys Aasian liikenteessä jatkui, ja Helsinki-Vantaan asema merkittävänä vaihtolentoasemana säilyi.

Finavian lentoasemilla oli vuonna 2012 yhteensä 19 187 508 matkustajaa (19 089 089 vuonna 2011). Näistä kotimaan matkustajia oli 28 % ja kansainvälisiä matkustajia 72 %. Vuoden 2012 viimeisellä neljänneksellä matkustajia oli yhteensä 4 548 555 (4 711 469 matkustajaa 10–12/2011). Edellisvuoden loka−joulukuuhun verrattuna laskua oli 3,5 %.

Kotimaan matkustajamäärät laskivat selvästi viimeisellä neljänneksellä

Vuonna 2012 kotimaan matkustajamäärä laski 0,5 %, ja matkustajia oli 5,4 miljoonaa (5,5). Neljännellä vuosineljänneksellä kotimaan matkustajamäärät laskivat 12,0 % edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

”Kotimaassa matkustajamäärät ovat laskeneet toisesta vuosineljänneksestä alkaen, ja tilanne jatkuu haastavana. Lentoyhtiöt reagoivat alentuneeseen kysyntään herkästi ja muuttivat reittitarjontaansa. Samalla täytyy muistaa, että vuosi 2011 oli poikkeuksellisen vahvan kasvun aikaa Suomen sisäisessä lentoliikenteessä”, Finavian lentoasemaverkostosta sekä markkinoinnista ja myynnistä vastaava johtaja Joni Sundelin sanoo.

Finavian maakuntalentoasemista matkustajamäärät kasvoivat vuonna 2012 merkittävästi Joensuussa, Turussa, Oulussa ja Vaasassa. Oulussa matkustajamäärä kasvoi ensi kertaa yli miljoonan matkustajan lähes 1,1 miljoonaan.

Porin, Jyväskylän, Lappeenrannan ja Tampereen lentoasemilla matkustajamäärissä koettiin laskua. Lapin matkailulentoasemien kehitys oli kokonaisuutena myönteistä, ja matkustajamäärät kasvoivat erityisesti Ivalossa ja Kittilässä.

Kansainvälinen lentomatkustus kasvoi lievästi

Kansainvälisessä lentoliikenteessä matkustajamäärä kasvoi vuoden 2012 aikana 0,9 % ja oli 13,7 miljoonaa (13,6). Suomen ja Euroopan välisten lentojen matkustajamäärät säilyivät edellisvuoden 11,5 miljoonassa. Euroopan ulkopuolisiin maihin matkustajia oli 2,2 miljoonaa (2,1).

Loka−joulukuun kansainvälisessä lentoliikenteessä matkustajia oli 3,3 miljoonaa. Kasvua kertyi 0,3 % verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Aasian liikenne jatkoi voimakkaassa kasvussa

Helsinki-Vantaan lentoaseman koko vuoden matkustajamäärä laski 0,1 % edellisvuoteen verrattuna ja oli 14 858 215. Loka−joulukuussa Helsinki-Vantaan kautta kulki 3,5 miljoonaa matkustajaa. Laskua viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna oli 2,3 %.

Helsinki-Vantaan Aasian liikenne jatkoi vahvaa kasvuaan myös vuonna 2012. Aasian lentojen matkustajia oli koko vuonna yhteensä lähes 1,8 miljoonaa (1,6). Kasvua edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon oli 8,3 %.

”Aasian matkustajamäärien kasvu on saanut tukea muun muassa Finnairin aloittamista suorista lennoista Kiinan Chongqingiin. Suorien yhteyksien määrä Aasiaan lisääntyy entisestään, kun Finnair avaa kesäkuussa reitit Kiinan Xi´aniin ja Vietnamin Hanoihin”, Sundelin kuvailee.

"Japan Airlines puolestaan aloittaa maaliskuussa liikennöinnin Helsingin ja Tokion välillä. Aasian-liikenteen ohella myös Helsinki-Vantaan Eurooppaan suuntautuva tarjonta laajenee alkuvuodesta."

Lentokoneiden täyttöasteet nousivat

Kaupallisen liikenneilmailun laskeutumisten määrä laski viime vuonna 124 402 operaatioon, mikä oli 10,3 % edellisvuotta vähemmän. Matkustajamäärien säilyessä lähes edellisvuoden tasolla lentokoneiden täyttöasteet nousivat ja lentoliikenne oli näin ollen aiempaa tehokkaampaa.

Kysynnän heilahtelut ja lentoyhtiöiden kustannuspaineet vaikuttavat toimialan kehitykseen myös vuonna 2013. Euroopan talousvaikeudet ja Aasian hidastuva kasvu heijastuvat edelleen lentoliikenteeseen pitkän aikavälin epävarmuutena.

Epävakaassa liiketoimintaympäristössä Finavia kehittää toimintatapojaan edelleen. Tehostamistoimien tavoitteena on parantaa kustannustehokkuutta ja palvella lentomatkustajia sekä lentoyhtiöitä entistäkin paremmin.