Lentorajoitukset Isosta-Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta Suomeen jatkuvat 25.1.2021 asti

LHR_twr_korona(Päivittynyt klo 17.00) Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on päättänyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n lausunnon perusteella jatkaa matkustajalentoliikenteen rajoituksia Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneestä kuningaskunnasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta Suomeen saapuvan matkustajalentoliikenteen osalta 25. tammikuuta 2021 asti.


Euroopan tautien valvonnan ja ehkäisyn keskus ECDC on todennut 29.12.2020 julkaisemassa riskinarviossa, että Isossa-Britanniassa havaittu uusi Covid-19 -muunnos leviää selvästi nopeammin kuin koronaviruksen aiemman alatyypit ja vaikka tapauskuolleisuus eivät vaikuta lisääntyneeltä, voi uusi virusmuunnos yleistyessään aiheuttaa selvästi aiempaa nopeammin leviävän epidemian ja lisääntyneen tapausmäärän johdosta vakavasti vaarantaa terveydenhuoltojärjestelmän kantokyvyn. Myös Etelä-Afrikassa on todettu hieman erityyppinen virusmuunnos.

Useat maat ovat rajoittaneet matkustusta ja matkustajalentoliikennettä maihin, joissa virusmuunnoksia on esiintynyt laajasti.

THL toteaa 15.1.2021 antamassaan lausunnossa, että aikaisemmin esiin tuoduissa perusteissa lentoliikenteen keskeytyksestä Isoon-Britanniaan, Irlantiin ja Etelä-Afrikkaan ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia.

Maissa havaittu, nykyarvion mukaan herkemmin leviävä virusmuunnos on yhä lisännyt osuuttaan ja tapauksia Suomeen saapuneiden matkustajien joukossa on todettu useita. Vaikka terveysturvallisuustoimia lentoasemilla onkin lisätty, muunnoksen aiheuttamaa uhkaa Suomen epidemian kiihtymiseksi ja toimien riittävyyttä uhan minimoiseksi ei vielä ole täysin mahdollista arvioida. Valtioneuvosto käsittelee mahdollisia uusia matkustusrajoituksia ja koronavirusmuunnokseen liittyviä lisätoimia ensi viikon perjantaina.

THL katsoo, että matkustajalentoliikenteen keskeyttämistä näihin maihin on toistaiseksi yhä välttämätöntä jatkaa, ainakin kunnes edellä mainittujen toimien käyttöönotto on selvitetty.

Liikenne- ja viestintävirasto rajoittaa lentoja THL:n esityksen mukaisesti.

Liikenne- ja viestintävirasto kieltää Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneestä kuningaskunnasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta Suomeen saapuvan matkustajalentoliikenteen 18.1.2021 kello 10.00 UTC - 25.1.2021 kello 09.59 UTC väliseksi ajaksi.

Päätös ei koske ylilentoja, teknisiä välilaskuja, siirtolentoja omalla miehistöllä, valtionilmailua, sairaankuljetuslentoja, eikä myöskään rahtilentoja.

Päätös pannaan täytäntöön heti, koska päätöksen täytäntöönpanoa ei yleisen edun vuoksi voida lykätä.

Finnair on osittain keskeyttänyt liikennöinnin Ison-Britannian kohteisiin. Yhtiö lentää kuitenkin osan matkustajalennoistaan Suomesta Isoon-Britanniaan ja paluulennot toteutetaan rahti- tai siirtolentoina. Kohteina on ollut tähän mennessä rajoitusten aikana Lontoo, Manchester ja Edinburgh.

Finnair on vahvistanut lentävänsä Isoon-Britanniaan iltalennot AY1337 HEL-LHR 16.1., 17.1., 18.1., 23.1. ja 24.1. ja aamulennot AY1331 HEL-LHR 16.1., 17.1. ja 23.1. 

Myös Manchesteriin ja Edinburghiin lennetään lennot AY1365 (HEL-MAN) ja AY1373 (HEL-EDI) 16.1. ja 23.1.

Kaikkien lentojen paluut operoidaan ilman matkustajia.

Päivitys kello 17.00: Lisätty Finnairin vahvistamat lennot Isoon-Britanniaan. 

Lue myös: