Suomeen saapuvien matkustajalentojen keskeytyksen piiriin Ison-Britannian lisäksi Irlanti ja Etelä-Afrikka

Raja_nose_ARR_alue(Päivittynyt 9.1. klo 12.50) Liikenne- ja viestintävirasto Traficom keskeyttää Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneestä kuningaskunnasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta Suomeen saapuvan matkustajalentoliikenteen 11.1.2021 - 18.1.2021 väliseksi ajaksi. Suomalaisten kotiuttamista vaihtoehtoisilla yhteyksillä selvitetään. Finnair lentää edelleen osan matkustajalennoistaan Suomesta Isoon-Britanniaan.

Liikenne- ja viestintävirasto keskeyttää Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneestä kuningaskunnasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta Suomeen saapuvan matkustajalentoliikenteen 11.1.2021 kello 10.00 UTC - 18.1.2021 kello 09.59 UTC väliseksi ajaksi. Päätös ei koske ylilentoja, teknisiä välilaskuja, siirtolentoja omalla miehistöllä, valtionilmailua, sairaankuljetuslentoja, eikä myöskään rahtilentoja.

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC on todennut 29.12.2020 julkaisemassa riskinarviossa, että Isossa-Britanniassa havaittu uusi Covid-19 -muunnos leviää selvästi nopeammin kuin koronaviruksen aiemman alatyypit ja vaikka tapauskuolleisuus eivät vaikuta lisääntyneeltä, voi uusi virusmuunnos yleistyessään aiheuttaa selvästi aiempaa nopeammin leviävän epidemian ja lisääntyneen tapausmäärän johdosta vakavasti vaarantaa terveydenhuoltojärjestelmän kantokyvyn. 

ECDC suosittaa, että EU-maat ottavat nopeasti käyttöön toimenpiteitä, joilla uusi virusmuunnos kyetään tunnistamaan ja tartuntaketjut katkaisemaan ennen niiden leviämistä laajemmin. Koska valtaosa tapauksista liittyy tällä hetkellä matkustamiseen, tulisi matkustusta Isoon-Britanniaan ja mahdollisesti jatkossa muillekin alueille, joissa virusmuunnos leviää väestössä rajoittaa ja kiinnittää erityistä huomiota rajojen terveysturvallisuuteen. 

Myös Etelä-Afrikasta saapuneella matkustajalla on todettu hieman erityyppinen virusmuunnos, joka sekin voi levitä aiempaa nopeammin. Vastaavia matkustukseen liittyviä tautitapauksia on todettu useissa eri maissa. Useat maat ovat rajoittaneet matkustusta ja matkustajalentoliikennettä maihin, joissa virusmuunnoksia on esiintynyt laajasti.

THL katsoo, että Isosta-Britanniasta, Etelä-Afrikasta ja nyt myös Irlannista saapuvat matkustajat muodostavat merkittävän riskitekijän sille, että uudet Covid-19 virusmuunnokset leviävät Suomeen.

Tämän johdosta THL katsoo, että on välttämätöntä ja epidemiauhkaan nähden oikeasuhtaista jatkaa matkustuslentoliikenteen keskeytystä Isosta-Britanniasta vähintään viikon ajan 11.1.2021 alkaen sekä asettaa vastaava rajoitus myös Etelä-Afrikasta ja Irlannista Suomeen suuntautuvalle matkustuslentoliikenteelle.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom keskeyttää lennot THL:n esityksen mukaisesti.


Suomalainen voi edelleen palata maahan vaihtoehtoisilla yhteyksillä

Päätöksellä ei estetä Suomen kansalaista saapumasta maahan vaihtoyhteyksillä eri reittejä käyttäen.

Ulkoministeriö on 7.1.2021 antanut Traficomille lausunnon, jossa se viittaa 31. joulukuuta antamaansa lausuntoon Isosta-Britanniasta Suomeen suuntautuvan matkustajalentoliikenteen keskeytykseen liittyen sekä 3.1.2021 tekemäänsä esitykseen alaikäisten Suomen kansalaisten ja alaikäisten Suomessa pysyvästi asuvien ulkomaalaisten ja heidän huoltajiensa/saattajiensa maahantulon sallimisesta Suomeen suorilla kaupallisilla lennoilla Isosta-Britanniasta Suomeen.

Traficom on samaa mieltä THL:n kanssa siitä, että erityisryhmien kotiuttamisen järjestäminen on suunniteltava huolellisesti viranomaisten yhteistyöllä. Liikenne- ja viestintäviraston aloitteesta on käynnistetty asiantuntijaryhmä selvittämään ja valmistelemaan THL:n esittämien maahantulon edellytysten täyttämismahdollisuuksia.

THL:n mukaan matkustajat, jotka saapuvat näistä maista eri reittejä pitkin Suomeen, tulee määrätä 14 vuorokauden karanteeniin, josta voi vapautua, mikäli henkilöllä on kaksi negatiivista koronatestitulosta, joista jälkimmäinen on tehty vähintään 72 tuntia maahan saapumisen jälkeen.

Karanteeni tulisi THL:n mukaan toteuttaa ensisijaisesti tiloissa, joissa ei oleskele muita henkilöitä. Käytännössä tämä voisi joissakin tapauksissa edellyttää kuljetusten lisäksi erillisten karanteenitilojen järjestämistä.

Finnair lentää edelleen osan matkustajalennoistaan Isoon-Britanniaan

Finnair_A321_gatellaFinnair lentää edelleen osan matkustajalennoistaa Suomesta Isoon-Britanniaan. Paluulennot lennetään siirto- tai rahtilentoina.

Aikavälillä 4.1.–10.1. Finnairin Lontoon lento AY1337 HEL-LHR lennetään päivittäin, jonka lisäksi yhtiö lentää aamulennon AY1331 HEL-LHR 8.-10.1. 

10. tammikuuta jälkeen Finnair lentää iltalennon AY1337 vielä 11.1. , 13.1. , 16.1. ja 17.1. sekä aamulennon AY1331 HEL-LHR 16.1. ja 17.1.

Finnair lentää myös 8.1 lennot AY1365 Manchesteriin ja AY1373 Edinburghiin sekä lennot AY1361 ja AY1365 samoihin kohteisiin 10.1. sekä 16.1.

Irlannin osalta Finnair lentää Dubliniin lennot AY1385 ja AY1386 normaalisti 9.1.

Päivitys kello 21.32: Lisätty Finnairin illan aikana tarkentamia operoitavia lentoja 10.1. eteenpäin.

Päivitys 9.1. kello 12.50: lisätty tieto Finnairin operoimista lennoista AY1331 HEL-LHR 16.1. ja 17.1.

Lue myös: