Lentosääpalveluita tarjoava Ilmatieteen laitos aloittaa YT-neuvottelut

Ukkospilvi_1Ilmatieteen laitos on jättänyt 23. helmikuuta neuvotteluesityksen henkilöstöedustajille yhteensä 4,6 miljoonan euron säästö- ja sopeutustarpeista vuoteen 2016 mennessä. Neuvottelujen piirissä on koko Ilmatieteen laitoksen henkilöstö. Ilmatieteen laitos tuottaa kaikki Suomen lentosääpalvelut siviili- ja sotilasilmailulle.

YT-neuvottelut johtuvat Ilmatieteen laitoksen toimintaan tehdyistä rahoitusleikkauspäätöksistä kuten valtion yleisestä taloustilanteesta johtuvista budjettirahoituksen leikkauksista sekä tutkimuslaitos- ja  –rahoitusuudistuksesta.

Suunniteltuihin säästötoimenpiteisiin kuuluvat myös henkilövähennykset, joiden määräksi arvioidaan enintään 85 henkilöä. Neuvottelujen piirissä on koko Ilmatieteen laitoksen henkilöstö. Neuvottelut käynnistyvät 2. maaliskuuta 2015.

"Mittavasta säästötavoitteesta huolimatta tavoitteenamme on varmistaa, että Ilmatieteen laitos on tulevaisuudessakin kilpailukykyinen organisaatio, joka vastaa yhteiskunnan ja asiakkaiden tarpeisiin", Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas sanoo. 

"Palveluillemme ja tutkimuksellemme on vahva kysyntä yhteiskunnan eri sektoreilla."

Ilmatieteen laitos vastaa myös lentosääpalveluiden tuottamisesta Suomessa usean yksikön toimesta. Se on toiminut vastuullisena ilmailun sääpalveluiden tuottajana 1. kesäkuuta 2012 alkaen. Lento- ja sotilassääpalvelun toimipisteet sijaitsevat Helsingissä, Tampereella, Kuopiossa ja Rovaniemellä. Helsingin ja Rovaniemen toimipisteet ovat avoinna 24h vuoden jokaisena päivänä.

Ilmatieteen laitos tarjoaa ilmailijoille mm. Ilmailusaa.fi -palvelua. Palvelusta on saatavilla lentosäähavaintojen, -ennusteiden ja – varoitusten lisäksi satelliitti- ja tutkakuvia, ennusteita mm. tuulesta, kokonaispilvisyydestä ja sadealueista seuraaviksi kolmeksi vuorokaudeksi sekä mahdollisuuden piirtää kartalle suunniteltu lentoreitti, jonka avulla voidaan listata reitin varrelle osuvat lentosäähavainnot ja –ennusteet. Palvelu on avoin kaikille ilmailijoille eikä vaadi erillistä rekisteröitymistä.

Ilmatieteen laitos on perustettu 1838, nykyisen nimensä se sai vuonna 1969. Hallinnollisesti laitos on liikenne- ja viestintäministeriön alainen.

Lue myös: