Malmin lentokenttäyhdistys hakee kaupungilta lupaa lentotoiminnan jatkolle Malmilla

Malmin-lentoasema-ilmasta_2Malmin lentokenttäyhdistys hakee Helsingin kaupungilta lupaa lentotoiminnan jatkamiselle Helsinki-Malmin lentokentällä. Hakemuksen valmistelu korpikenttätoiminnalle on jo pitkällä ja tavoitteena on lentotoiminnan jatkuminen pääkaupungissa keskeytyksettä.

"Olemme jo pidemmän aikaa käyneet keskusteluja suunnitelmistamme Helsingin kaupungin, sekä myös Finavian ja Trafin kanssa. Näissä keskusteluissa suunnitelmiimme on suhtauduttu positiivisesti", kertoo Malmin lentokenttäyhdistyksen puheenjohtaja Niko Lamberg Lentoposti.fi:lle.

Malmin lentokenttäyhdistyksen tavoitteena on aloittaa lentokentän operaattorina 1. tammikuuta 2017 alkaen, kun nykyinen operaattori Finavia vetäytyy lentokentältä. Lentotoiminnan toivotaan voivan jatkua keskeytyksettä.

"Hakemus on jo pitkälti valmis ja esitämme sen Helsingin kaupungille 30. syyskuuta mennessä. Tämän jälkeen haemme lupaa lentopaikan pitämiseen", jatkaa Lamberg.

Malmin-lentoasema-ilmasta_5Suunnitelmien mukaan lentotoiminta jatkuisi Malmilla keskeytyksettä ja operaattorina toimisi Malmin lentokenttäyhdistys. Sen esittämä ratkaisu mahdollistaisi myös Helsingin kaupungin toivoman toiminnan monimuotoisuuden.

Lennovarmistuspalvelu kuitenkin päättyisi vuodenvaihteessa ja operaatiomääriltään Suomen toiseksi suurin lentokenttä muuttuisi korpikentäksi. Nykyistä pienimuotoisemman lentotoiminnan käyttöön jäisi lentokentän pääkiitotie 18/36. Lisäksi tavoitteena on saada käyttöön hallitilaa sekä asematasopaikkoja pienkoneiden käyttöön ja säilytykseen.

Lentopaikan ylläpitämisen ja yleisilmailun sekä urheiluilmailun toimintaedellytyksien ylläpidon lisäksi Malmin lentokenttäyhdistyksen tavoitteena on hankkia yhdistyksen käyttöön harrasteilmailussa mahdollisesti tarvittavaa materiaalia ja kalustoa. Yksi tälläinen tarve on esimerkiksi lentokenttäalueen kunnossapito sekä kesällä, että talvella.

Malmin lentokenttäyhdistys on 1. syyskuuta perustettu yleishyödyllinen yhdistys, jonka puheenjohtajana toimii yrittäjä ja ilmailuharrastaja Niko Lamberg. Jäsenistö koostuu suurelta osin harrasteilmailijoista ja edustuksessa ovat mukana mm. Malmin ilmailukerho, Mäntsälän ilmailukerho, Kevytilmailu ry, Espoon moottorilentäjät ja Finnairin lentokerho.

"Jäsenistömme on laaja-alaista, jotka ovat erityisesti kiinnostuneita ilmailusta ja lentämisestä", kuvailee Lamberg.

Ensimmäinen 26. syyskuuta järjestetty syyskokous keräsi Suomen Ilmailumuseon auditorioon noin sata henkeä ja jäsenmäärä on kasvussa.

Helsingin kaupungilla on parhaillaan käynnissä yhteistyökumppaneiden haku Malmin lentokentän alueen väliaikaiskäytölle. Hakuaika päättyy 30. syyskuuta 2016. Malmin lentokenttäyhdistyksen lisäksi lentotoiminnan jatkamiseen tähtäävän hakemuksen on jättämässä myös Aviastar Flight Training.

malmiairshow14_1Helsingin kaupungin suunnitelmana on, että Malmin kentän alueelle rakennetaan 2020–2040 noin 13 500 asuntoa 25 000 asukkaalle. Tämänhetkisen arvion mukaan esirakentaminen lentokentällä voisi alkaa 2019 ja talonrakentaminen 2020. Rkennusvaiheen keston koko lentoaseman jopa 330 hehtaarin kokoisella alueella arvioidaan olevan 25-30 vuotta.

Malmin lentokenttäyhdistys

 Lue myös: