Naantaliin lentokieltoalueesta kertovat No Drone Zone -kyltit

drone_luonnonmaaNaantalissa sijaitsevan Luonnonmaan (EFP45) lentokieltoalue merkitään heinäkuun aikana erityisillä No drone zone -kylteillä. Vastaavia kylttejä asennetaan kesän aikana myös Helsingin keskusta-alueella sijaitsevilla lentokieltalueille.

Naantalin Luonnonmaa -kieltoalue kattaa Naantalinsalmen ympäristön Kultarannasta Muumimaailmaan sekä Vanhankaupungin ranta-alueen. Myös Naantalin lentokieltoalue on perustettu jo vuonna 2015. Se sijaitsee yleisen järjestyksen ja turvallisuuden kannalta keskeisellä alueella. 

”Kylttien asentamisen tavoitteena on lisätä tietoisuutta lennättäjien keskuudessa, sillä lennokkiharrastajat ja turistit eivät yleensä tunne ilmailun sääntelyä, eivätkä siten välttämättä tiedä ilmailun kieltoalueista”, kertoo Trafin johtava asiantuntija Jukka Hannola:

”No drone zone -kylttejä on jo käytössä Helsingissä, missä kolme kieltoaluetta on merkitty vastaavilla kylteillä. Kyltit ovat englanninkielisiä, koska dronejen lennättäminen kuvaamistarkoituksessa on suosittua myös ulkomaalaisten turistien keskuudessa. Kylttien QR-koodista sekä niistä löytyvistä droneinfo.fi-osoitteista löytyy tietoa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi", jatkaa Hannola.

Kylttien asentaminen on Trafin, Poliisihallituksen ja Naantalin kaupungin yhteishanke.

Lentokieltoalueita voidaan perustaa silloin, kun se on tarpeellista pelastustehtävien, valtion johtamisen, maanpuolustuksen, rajavalvonnan tai varautumisen kannalta tärkeiden kohteiden ja alueiden yläpuolella.

Poliisi valvoo lentokieltojen noudattamista normaalin partioinnin yhteydessä. Lisäksi käytössä on teknisiä apuvälineitä valvonnan suorittamiseen. Jos alueella lennättää ilman asianmukaista poikkeuslupaa, voi seurauksena olla lainmukainen rangaistus, ja lisäksi poliisi voi takavarikoida lennokin.

”Poliisi tulee jatkossa puuttumaan lentokieltoalueilla tapahtuviin luvattomiin lennätyksiin aiempaa tarkemmin”, kertoo ylikomisario Sami Hätönen Poliisihallituksesta.

Lennätysluvan alueelle voi saada Trafilta tietyin edellytyksin. Poikkeusluvan saaneiden lisäksi tietyt viranomaiset, esimerkiksi poliisi, saavat lennättää miehittämättömiä ilma-aluksiaan lentokieltoalueilla.

Lue myös: