Nopea wifi-yhteys koko Finnairin Airbus-kapearunkolaivastoon

DSC_1713(päivittynyt 15.35) Finnair on tehnyt sopimuksen kansainvälisen laajakaistapalvelu- ja teknologiayritys ViaSat Inc:in kanssa  nopean internet-yhteyden asentamisesta Finnairin Euroopan liikenteessä käyttämään Airbus-kapearunkolaivastoon. Asennustyöt alkavat toukokuussa 2017 ja valmistuvat kesäkuussa 2018. 

Uusi järjestelmä tarjoaa asiakkaille nykymarkkinoiden nopeimman lennonaikaisen internet-yhteyden, 12 Mb/s per asiakas, ja mahdollistaa myös suosittujen videoiden suoratoistopalveluiden käytön lennon aikana. ViaSat tarjoaa Finnairille koko Euroopan kattavan nopean satelliittipohjaisen internetpalvelun yhdessä Eutelsatin kanssa. 

ViaSat_AntennaViaSat sai huhtikuussa 2016 FAA:n STC-hyväksynnän (Supplemental Type Certificate) Ka-taajuusalueen satelliittiantennin ja radomin asennukseen Airbus A320-koneisiin. Antenni asennetaan lentokoneiden rungon yläpinnalle.

Nykyisin ViaSatin Ka-taajuusallueen lennonaikainen internet-palvelu on käytössä lähes 500 liikennekoneessa Yhdysvalloissa. Palvelu tarjoaa jopa 8-10 kertaa nopeamman yhteyden internetiin kuin muut markkinoilla olevat lennonaikaiset wifi-järjestelmät.

ViaSat-RadomeEuroopassa tarjottavassa ratkaisussa käytetään Eutelsatin KA-SAT -satelliittia, joka kattaa Euroopan ja Välimeren alueen. Se koostuu Airbus Defence and Spacen valmistamassa Eurostar E3000 -satelliitista.

Eutelsat ja ViaSat aloittivat laajemman yhteistyön helmikuussa 2016. Saman aikaan Finnairin kanssa yhtiöillä on käynnissä hanke Israelin El Alin kanssa.

"Viimeisimmät sopimuksemme Finnairin ja El Alin kanssa osoittavat Eutelsatin ja ViaSatin vahvaa yhteistyötä", sanoi ViaSatin toimitusjohtaja Mark Dankberg.


Netti toimii pian tuhannella Finnairin reitillä

A350_IFE_wifi_toimii"Nettiyhteys on tärkeä palvelu asiakkaillemme. Laadukas ja nopea nettiyhteys antaa myös meille mahdollisuuden entisestään kehittää Nordic Sky -portaaliamme, jonka kautta asiakkaamme voivat mm. lukea viimeisimmät uutiset ja nauttia viihteestä sekä ostosmahdollisuuksista omalla päätelaitteellaan," sanoo Finnairin asiakaskokemuksen kehittämisestä vastaava johtaja Piia Karhu. 

"ViaSat-yhteystyöllä pystymme tarjoamaan asiakkaillemme markkinoiden parhaan wifi-yhteyden, jonka kapasiteetti kasvaa entisestään lähitulevaisuudessa uusien satelliittien myötä." 

"Finnair on eteenpäin katsova lentoyhtiö, joka on saanut maailmanlaajuista tunnustusta asiakaspalvelustaan," sanoo Don Buchman, johtaja, Commercial Mobility, ViaSat.

"ViaSatin lennonaikaisen wifi-järjestelmän avulla Finnair voi tarjota asiakkailleen huippulaatuisen yhteyden ja mahdollisuuden käyttää langatonta yhteyttä omissa laitteissaan uusilla tavoilla - uusista ostosmahdollisuuksista uudenlaisiin viihdekokemuksiin." 

A350_IFE_wifi_valinnat

Finnair kertoi heinäkuussa, että sen Airbus A330-laivastoon tuodaan wifi-yhteys jälkiasennuksena toukokuuhun 2017 mennessä.

Tällä hetkellä wifi on tarjolla kuudessa Finnairin Airbus A350-koneessa, ja yhtiö saa viisi uutta A350-konetta käyttöönsä ensi vuoden loppuun mennessä.

Kesäkuuhun 2018 mennessä wifi-yhteys on tarjolla yli tuhannella Finnairin reittiparilla, kun yhteys saadaan asennettua myös Euroopan liikenteessä käytettäviin Airbus-kapearunkokoneisiin (Oheiset ruutukaappaukset ovat Finnairin A350-900 -koneiden Nordic Sky IFE-järjestelmästä).  

Muutostyönä tehtävän antenniasennuksen tekijää ei ole vielä tässä vaiheessa valittu mutta työn tekee kuitenkin ulkopuolinen toimija. Itse asennuksissa pyritään käyttämään mahdollisuuksien mukaan hyväksi kapearunkolaivaston normaaleja C-huoltoja. Asennuksia tullaan mahdollisesti tekemään myös näiden huoltojen ulkopuolella.

Viime viikosta lähtien Finnair on pystynyt tarjoamaan wifi-yhteyden A350-koneissaan myös Kiinan ilmatilassa, mikä aiemmin oli Kiinan viranomaisten rajoitusten vuoksi mahdotonta (Linkki uutiseen aiheesta tämän uutisen lopussa).  

Finnairin langaton internet-yhteys on ilmainen business-luokan matkustajille, Finnair Plus Gold- ja Platinum asiakkaille sekä oneworld Sapphire- ja Emerald-tason asiakkaille. Economy-luokan asiakkaat voivat hankkia internet-yhteyden tuntimaksulla tai koko lennon kattavalla maksulla. Finnair ei ole vielä konseptuinut palvelua ja tehnyt päätöksiä maksujen suuruudesta eli käyttöhinta selviää myöhemmin.

Päivitys 15.35: Tarkennettu uutista antenniasennusten ja niiden aikataulutusten osalta sekä lisätty tieto käyttöhinnasta, joka selviää myöhemmin.

Lue myös: