Nousutie käyttöön myös Rovaniemellä Hanki 24 -ilmaoperaatioharjoituksessa - laajat alueet haltuun

Hornet nousee Norvatieltä Ruska 20Rovaniemellä Lapin lennoston tukikohdan läheisyydessä sijaitseva Norvatien varalaskupaikka otetaan käyttöön Hanki 24 -harjoituksessa, joka on Ilmavoimien vuoden 2024 valtakunnallinen pääsotaharjoitus. Helmi-maaliskuussa järjestettävässä ilmaoperaatioharjoituksessa on mukana noin 40 lentokonetta ja 3 800 sotilasta, joista noin 2 300 on reserviläisiä. Molemmissa päätukikohdissa eli Rovaniemellä ja Tikkakoskella otetaan käyttöön tukikohdan kestävyyttä parantavat varalaskupaikat.

Hanki24_kartta_1Hanki 24 -ilmaoperaatioharjoitus on kantahenkilökunnan ja reserviläisten voimin toteutettu yhdistetty lento-, ilmaoperaatio- ja ilmapuolustuksen johtamisharjoitus. Se järjestetään 26.2.–2.3.2024.

Harjoitukseen liittyvät laajat ilmatilavaraukset rajautuvat pohjoisessa Rovaniemeen ja etelässä Tikkakoskeen. Ilmatilaa on varattu myös Pudasjärven lentopaikan ympäristöstä.

Alueen sisäpuolelle ja sen reunoille jäävät mm. Oulun, Kajaanin ja Kuopion lentoasemat. Korkeimmillaan ilmatilavaraukset yltävät lentopinnalle 660 saakka.

Hanki 24:n ilmatilavaraukset aiheuttavat reittimuutoksia tai viiveitä lentoliikenteelle Rovaniemellä, Jyväskylässä, Kajaanissa, Ivalossa, Kuusamossa, Kittilässä, Enontekiössä, Kemissä ja Oulussa.

Hanki24_RvnLapin lennoston osalta harjoituksen maankäyttötarve ulottuu Rovaniemellä ja Pudasjärvellä myös yksityisten omistamille kiinteistöille. Puolustusvoimat ottaa lain mukaisesti käyttöönsä tarvitsemiaan alueita Rovaniemellä ja Pudasjärvellä 26.2.-2.3.2024 väliseksi ajaksi. Puolustusvoimat rajoittaa ja kieltää harjoitustoimintaan kuulumattomien liikkumista harjoituskäyttöön otetuilla alueille.

Harjoitusalueella asuvat henkilöt pääsevät koteihinsa ja esimerkiksi mökeilleen normaalisti, mutta henkilötarkastuksiin ja kulunvalvontaan on syytä varautua; henkilöllisyystodistus on hyvä pitää mukana alueella liikuttaessa.

Hanki24_pudasjarviPoikkeusolojen joukkojen harjoittaminen edellyttää ajoittain laajojen alueiden käyttöä myös muualla kuin ilmavoimien kiinteiden tukikohtien välittömässä läheisyydessä. Näin kyetään harjoittamaan joukkojen taktisesti oikeita käyttöperiaatteita.

Rovaniemellä, joka on toinen harjoituksen päätukikohdista otetaan harjoituksen aikana käyttöön myös Norvatien varalaskupaikka. Tämän seurauksena maantie 9523 eli Norvatie suljetaan liikenteeltä varalaskupaikan kohdalla 28. helmikuuta kello 18 – 1. maaliskuuta 2024 kello 18 väliseksi ajaksi. Yleinen liikenne ohjataan kiertotielle.

Hanki24_Norvatie

Kiertotie: Norvatie – opastus kiertotielle – Lentokentäntie – Sodankyläntie // Sodankyläntie – Lentokentäntie – opastus kiertotielle – Norvatie.

Kulku maantien 9523 varrella sijaitseville kiinteistöille sallitaan. Ainoastaan Norvatien varalaskupaikan kohta on kokonaan suljettu liikenteeltä sekä yleisöltä.

Kiertotielle on opasteet ja Norvatien sulkupaikoilla liikenteenohjaus. Kiertotie pidentää ajoaikaa kyseisellä tieosuudella noin 5–10 minuuttia.

Yli neljä metriä korkeilla ajoneuvoilla kiertotietä käyttävien tulee olla yhteydessä Rovaniemen lennonjohtoon ja ajaminen on sallittua ainoastaan lennonjohdon luvalla. Lupa on mahdollista saada, mikäli pohjoisen suunnasta kiitotielle 21 ei ole lähestyvää lentoliikennettä. Näissä tapauksissa odotusaika on noin 15 minuuttia.

Hälytystehtävissä liikkuville viranomaisille avataan pääsy varalaskupaikan läpi.

 Lue myös: