Onko Black Hornet maailman pienin sotilasilma-alus

blackhornet7_crowncopyright_mod2013Prox Dynamics PD-100 PRS eli Black Hornet on vain 20 senttiä pitkä minihelikopteri. Vastaavan näköisiä myydään leluiksi muutamalla kympillä. Black Hornet on kuitenkin täysiverinen sotilasjärjestelmä, joka on tositoimissa Afganistanissa. Siellä britit käyttävät sitä talibanien etsimiseen.

Erilaiset pienet pyöriväsiipiset ovat viime vuosina kokeneet varsinaisen buumin. Syynä on akkuteknologian kehittyminen ja GPS:n sekä erilaisten stabilointiin käytettävien kiihtyvyyssensorien miniatyrisointi pienille elektroniikkasiruille.

Norjalais-englantilaisen kehitysryhmän suunnittelema PD-100 PRS (Personal Reconnaissance System) on sotilaskielellä Nano-UAV (Unmanned Aerial Vehicle).

Valmistajan mukaan kopteri painaa vain uskomattomalta kuullostavat 16 grammaa, mutta silti siinä on terävää kuvaa tuottava kamera. Lentoaikaa on tarjolla 25 minuuttia, joka riittää hyvin lähitiedusteluun. Kopterin huippunopeus on 36 km/h.

Harmaata nanokopteria on vaikea havaita ja sen huriseva ääni ei kuulu metriä paria kauemmaksi. Koko järjestelmä näyttölaitteineen  ja varakoptereineen mahtuu pieneen laukkuun ja painaa vain kilon verran.

blackhornet4_crowncopyright_mod2013.jpg5Afganistanissa brittijoukot lähettävät Black Hornetin "kurkkaamaan kulman taakse" eli tiedustelutehtäviin, joissa ennen piti vaarantaa sotilas. Viereisessä kuvassa kersantti Scott Weaver lähettää Black Hornetin lennolle englantilaisjoukkojen tukikohdan muurin ulkopuolelle.

Tehtävät voidaan etukäteen määritellä koordinaattipisteinä, joiden kautta UAV lentää GPS:n perusteella. Perillä kohteessä operaattori voi näytöltään ohjata kameraa ja tiedustella, ketä esimerkiksi lähellä olevassa rakennusryhmässä oleskelee. ++

 

Englannin puolustusministeriön tiedote (englanniksi)