Patria toimittaa sarjan miehittämättömän ilmailun CANDL-datalinkkiterminaaleja Airbus Defencelle

Patria_flagsPatria toimittaa Airbusille CANDL-tietovuojärjestelmän, joka on suunnattu pienemmän kokoluokan UAV-järjestelmiin. Toimitus sisältää myös HPA-suurtehovahvistimia ja näihin liittyviä palveluja. Patria toimittaa CANDL-terminaalit Airbus Defence & Space'lle Saksaan.

“Olemme aiemmin olleet mukana useissa menestyksekkäissä demonstraatio- tai koelento-ohjelmissa, joissa on esitelty muun muassa miehittämättömien järjestelmien roolia verkostokeskeisissä tehtävissä sekä miehitettyjen ja miehittämättömien ilma-alusten yhteiskäyttöä (MUMT, manned-unmanned teaming). CANDL-terminaalien sarjatilaus on Patrialle merkittävä askel verkottuneiden tiedonsiirtojärjestelmien alalla", toteaa Patria Systems liiketoiminnan kehitysjohtaja Simo Mäkipaja.

"Datalinkkinä Patrian CANDL mahdollistaa ainutlaatuisen yhdistelmän dynaamista verkonjäsenten hallintaa ja pitkän kantaman. Tämä on erityinen etu sovelluskohteissa, joissa esimerkiksi yhdistetään miehittämättömiä ja miehitettyjä järjestelmiä tai simulaattoreita sekä reaalimaailmaa ns. LVC-koulutuksessa (Live, Virtual, Constructive)”, jatkaa Mäkipaja.

Patrian ja Airbus Defece &Spacen välisen sopimuksen arvo ja yksityiskohdat ovat luottamuksellisia.

Patrian CANDL (Compact Airborne Networking Data Link) - tiedonsiirtoratkaisu mahdollistaa miehittämättömille ilma-aluksille pitkän kantaman ilmasta-ilmaan ja ilmasta-maahan verkottumiskyvyn sekä yhteysetäisyyden kasvattamisen radiohorisontin yli releoinnin avulla.

CANDL on suunniteltu erityisesti luotettavaa ja häiriönsietoista tiedonsiirtoa edellyttäviin sovelluskohteisiin, kuten miehittämättömien järjestelmien hyötykuorma- ja komentodatan välittämiseen. Se tarjoaa 8 Mbit/s datanopeuden, luotettavan suojatun komentoyhteyden, dynaamisen IP-verkottumiskyvyn sekä videokuvan ja digitaalisen puheen välityskyvyn integroituna pienikokoiseen lentokelpoiseen ohjelmistoradiopohjaiseen laitteistoon.

Toimintataajuudet kattavat sekä NATO IV C -taajuuskaistan, että WRC 2013 radioviestintäkonferenssin määrittelemän UAS C2 -taajuusalueen CANDL soveltuu käytettäväksi sekä sotilas- että siviilikäyttöisissä miehittämättömissä järjestelmissä.

CANDL-terminaali on alle 2,5kg painava ja sen tehonkulutus on alle 50 wattia. Järjestelmä on suunniteltu täyttämään lentokoneympäristön olosuhdevaatimukset. Myös erillisen salausmoduulin integrointi on mahdollinen.

Patrian vuonna 2012 verifioitu MPNDL-järjestelmä on räätälöity kokoluokaltaan isompien järjestelmien (lentoonlähtöpaino, toiminta-aika) komentolinkkikäyttöön. CANDL on siis vastaa mutta pienikokoisempi tietovuojärjestelmä.

Lue myös: