Patria tukee VL Myrskyn entisöintiä

VL_Myrsky_II_1Hävittäjäkone VL Myrsky II:n entisöintityö pääsee vihdoin vauhtiin. Kyseessä on merkittävin ja ainoa suomalainen sarjatuotantoon päässyt hävittäjälentokone. Sillä lennettiin jatkosodassa ja Lapin sodassa. Myrskyä valmistettiin 51 kappaletta, mutta yhtään yksilöä ei säilynyt kokonaisena.

Myrsky on merkittävä insinöörityön tuote, joka suunniteltiin ja rakennettiin aikana, jonka vaikeutta nykyajan ihmisen on vaikea sisäistää. Nyt on tarkoitus entisöidä koneen säilyneistä osista näyttelykuntoinen yksilö ja sijoittaa se VL Pyryn ja Valmet Vihurin joukkoon osana kotimaisten ilmailumuseoiden kokoelmia.

Entisöinnistä vastaavat yhteistyössä Ilmailumuseoyhdistys ry, Keski-Suomen Ilmailumuseo ja Suomen Ilmailumuseo. Hankkeen päätukijana on Patria, jonka edeltäjä Valtion Lentokonetehdas aikanaan vastasi koneen suunnittelusta, kehitystyöstä ja tuotannosta.

modex14_9Myrskyyn joudutaan rakentamaan paljon uusia osia, kuten laskutelineet. Keski-Suomen Ilmailumuseo vastaa metalliosista ja Suomen Ilmailumuseo puutyöstä.

Projektia esiteltiin viime viikonvaihteessa Model Expossa Helsingissä. Oheisessa kuvassa näytteillä säilynyt Myrskyn alkuperäinen korkeusperäsin ja uustuotantona valmistuva puinen korkeusvakaaja.

Entisöintityössä ovat vahvasti mukana myös teknisen alan oppilaitoksissa opiskelevat nuoret sekä muun muassa Vantaan ja Jyväskylän nuorisotyöpajat.

Lue myös: