Jatkosodan aikainen suomalainen VL Myrsky -hävittäjä esillä Turun lentonäytöksessä

Myrsky_1944Valtion lentokonetehtaan Suomen ilmavoimille jatkosodan aikana kehittämä VL Myrsky -hävittäjälentokone on esillä ilmailumuseoiden yhteisellä osastolla päälentonäytöksessä Turussa. Myrsky oli ainutlaatuinen projekti, jossa pieni sotaa käyvä valtio päätti kehittää  modernin hävittäjäkoneen.

Ainuttakaan kokonaista Myrskyä ei ole säilynyt jälkipolvien nähtäväksi ja nyt konetta rakennetaan uudelleen. Kyseessä on  Ilmailumuseoyhdistyksen, Keski-Suomen Ilmailumuseon ja Suomen Ilmailumuseon projekti, jonka takana on Patria Oyj. Kyseessä on merkittävä kulttuurihistoriallinen hanke.

Turussa on nähtävänä Myrskyn alkuperäinen runko sekä muita rakennettuja osia. Turun päälentonäytöksen yleisöllä onkin ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua Myrskyyn, sen historiaan ja rakentamiseen.

Koneen entisöintityö tehdään museaalisia periaatteita noudattaen. Työn ohjeistaa ja sitä valvoo Keski-Suomen Ilmailumuseon lentokonekonservaattori. Jokainen työvaihe myös dokumentoidaan.

Ilmailumuseoyhdistyksen entisöintiryhmä keskittyy koneen puuosiin, joista tärkeimmät ovat siipi, vakaajat ja rungon muodostusosat. Ryhmä työskentelee Suomen Ilmailumuseon tiloissa Vantaalla. Keski-Suomen Ilmailumuseon entisöintiryhmä Tikkakoskella keskittyy koneen metalliosiin, joista tärkeimmät ovat runko ja moottori.

Projektin aikataulu on pitkä - aina vuoteen 2019 - ja työmäärä suuri. Työmääräksi on arvioitu yli 12 000 tuntia, joista yli 5 000 tuntia on arvioitu menevän puurakenteisen siiven uustuotantoon. Lopputuloksena on museoon sijoittettava upea hävittäjä.


Turku Airshow 2015

Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös Turku Airshow järjestetään 6.-7. kesäkuuta ja sen pääesiintyjäksi tulee tänään varmistunut sotilastaitolentoryhmä Turkish Stars.

Ennakkoliput jo myynnissä 

Ennakkolippujen myynti tapahtumaan on jo käynnistynyt. Hinnat ovat aikuisilta 22 euroa ja lapsilta (7-12v) 11 euroa. Perhelippu maksaa ennakkoon ostettuna 65,10 euroa sisältäen kaksi aikuista ja kaksi lasta. Näiden lisäksi tarjolla on erikseen ostettavaksi myös kahdeksan euron arvoinen parkkilippu.

 

Lue myös aiempia uutisiamme Turun lentonäytöksestä:

Cross Border -hävittäjät lentävät muodostelmassa Turun lentonäytöksessä
Arctic Eagles jatkaa Seppo Saarion Red Birds -taitolentoryhmän perinteitä       

 

Lue myös VL Myrsky -projektista: