Posti koelensi robottikopteria Helsingin yllä - ilmatilankäyttöä keskustassa rajoitettiin (video)

RPAS_ilmassaPosti, Verkkokauppa.com ja Sharper Shape aloittivat miehittämättömällä ilma-aluksella pakettikuljetusten koelennot Helsingin alueella. Ensimmäinen suuntautui Kaivopuistonrannasta Suomenlinnaan. Ilmailuviranomainen rajoitti reitillä muuta ilma-liikennettä aktiivisella D-vaara-alueella. Robottikopterin ensilento jäi tuulen takia muutamia kymmeniä metrejä vajaaksi.

Posti kuljettaa koelentojen aikana Verkkokauppa.com:sta tilattuja paketteja asiakkaille Suomenlinnaan. Kuormana on oikeita saarten asukkaiden tilaamia tuotteita. Miehittämättömän RPAS (Remotely Piloted Aircraft System) ilma-aluksen operaattori on suomalainen Sharper Shapes.

RPAS_approachKoelennot lennetään RPAS-laitteella 30-70 metrin korkeudella Verkkokauppa.com:n Jätkäsaaren myymälästä Suomenlinnan Pikku-Mustasaareen entisen Valtion Lentokonetehtaan (VL) viereen. Sieltä sai alkunsa Valmet lentokoneteollisuus eli nykyinen Patria.

Ensimmäinen demolento lennettiin liikenneministeri Anne Bernerin, Trafin ilmailujohtaja Pekka Hentun, Postin edustajien ja lehdistön seuratessa Kaivopuiston rannasta Suomenlinnaan 1. syyskuuta.

Tiettävästi kyseessä oli Suomen ja myös Euroopan ensimmäinen vastaava lento kaupunkiympäristössä. Esittelylento olikin houkuttanut paikalle poikkeuksellisen paljon lehdistöä. Paikalla oli noin 40 median edustajaa.

RPAS_kantoEnsimmäinen koelento jäi muutamia kymmeniä metrejä määränpäästään. Kopterin ohjaaja päätti keskeyttää lähestymisen turbulenttisen tuulen takia. Laskeutuminen rannalle varsinaisen kohteen läheisyyteen sujui onnistuneesti.

Turvallisuus on tärkeintä kaikissa ilmailuoperaatioissa. Päätös lento-operaation keskeyttämisestä oli osoitus vastuullisesta toiminnasta.

Ensimmäinen postipaketti kannettiin lopulta perille perinteiseen tyyliin. Lentoja suunnitellaan edelleen jatkettavan jo julkistetun aikataulun mukaisesti. Kopteri kuitenkin tarkistetaan ensin kunnolla ja varsinaiset päätökset lentotoiminnasta tehdään aina päivä kerrallaan. Lentoaikataulut löytyvät Postin-sivuilta

RPAS_paketti_kantoonLennoilla käytettävän, kotimaassa lähes kokonaan valmistetun miehittämättömän ilma-aluksen laskutelineiden välissä oli ulkopuolisena kuormana postipaketti.

Käytettävä E130 RPAS-laite kykenee 5 - 7 kilon hyötykuorman kuljettamiseen. Koelentojen aikana paino on rajoitettu kolmeen kiloon.

E-130 -robottikopteri on rakennettu valmiin rungon ympärille. Sharper Shapes on koonnut sen ympärille mm. voimansiirron ja kommunikaatiojärjestelmän. Pelkkä rungon ja komponenttien hinta on yli 20 000 euroa.

RPAS_kopteriKopterin maksimilentoaika puoli tuntia ja kantama 15-30 kilometriä. Postin kanssa suoritettavien koelentojen kanssa matkan pituus on edestakaisin noin kahdeksan kilometriä.

Lentoaikaa kertyy noin 20 minuuttia. Maksimilentoaika E130-kopterilla on noin 30 minuuttia mutta se voidaan laajentaa jopa noin tuntiin.

Pilotoinnin aikana kopterioperaatioiden tuuliraja on 6 m/s, vaikka laitteen maksimi on 11 m/s. Kopterin suurin lentokorkeus on noin kolme kilometriä, mutta koelennot operoidaan alle 400 jalan korkeuksissa.

Pakettikuljetusten koelennoilla E130:n nopeus on noin 36 km/h maksimissaan sillä voidaan operoida jopa 60 km/h nopeuksilla. Suoritusarvoihin on jätetty selkeä marginaali.

Nousu tapahtuu käsiohjauksessa, jonka jälkeen laite etenee automaattisesti perille kohteeseen. Lasku tehdään jälleen ihmisen ohjaama. Lennoilla suoritetaan myös laserskannausta.

Kokeilu tapahtuu kaupunkiympäristössä näköyhteyden ulkopuolella, joten siihen tarvitaan erillinen ns. BVLOS -lupa (Beyond Visual Line of Sight). Se asettaa tietyt vaatimukset turvallisuudelle, laitteistolle ja operoinnille.

Kopterin valmistaja Sharper Shapes sai BVLOS-luvan viranomaiselta syksyllä 2014. Useimmilla yhtiön RPAS-ohjaajilla on joko yksityislentäjän lupakirja tai Lento-RUK käytynä.

RPAS_Heinonen"Suomessa on helppo olla edelläkävijä ja saamme etua, kun voimme suorittaa erilaisia operaatioita. Yhteistyö viranomaisten kuten liikenteen turvallisuusvirasto Trafin kanssa on sujuvaa ja keskusteluyhteys on kunnossa", kertoo Sharper Shapesin toimitusjohtaja Tero Heinonen.

"Ihminen on koko ajan vastuussa turvallisuudesta. Apuna on erilaisia työvälineitä. Tavoitteena on tehokkuus ja lähtökohta on turvallisuus", jatkaa Heinonen.

"Olemme antaneet vastuullisille operaattoreille tilaa toimia. Perusasioiden pitää olla kunnossa kuten kolmannet osapuolet maassa ja ilmassa huomioiva toiminta", kommentoi puolestaan Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu.

“Liiketoimintamahdollisuudet ovat juuri BVLOS-operaatioissa. Trafi edustaa Euroopassa liberaalia linjaa. Suomen kokeilu onkin herättänyt runsaasti mielenkiintoa muissa Euroopan ilmailujohtajissa”, jatkaa Henttu.

RPAS_Henttu"Tässä demonstraatiossa ja yleisön aiheuttamassa paineessa operaattori teki oikean päätöksen keskeyttäessään lähestymisen. Muuttuneiden olosuhteiden huomioiminen oli osoitus vastuullisesta toiminnasta", kommentoi Henttu ensilentoa Lentoposti.fi:lle.

Syyskuun 2. - 5. päivinä tehtävien koelentojen aikana kokeillaan vain pakettien kuljettamista, muu posti kuten kirjeet ja lehdet toimitetaan suomenlinnalaisille tavanomaiseen tapaan meriteitse.

“Kokeessa ollaan mukana vakavin mielin. Käyttöä voisi olla mm. saaristojakelussa, joka on ajoittain haasteellista. Kyseessä on Postin ensimmäinen RPAS-laitteen koekäyttö”, kertoo Postin paketti- ja logistiikkapalveluiden johtaja Jukka Rosenberg.

RPAS_verkkokauppa"Innovatiivisena yrityksenä haluamme olla ehdottomasti mukana tässä mielenkiintoisessa kokeilussa ja saada kokemusta uusista tavoista toimittaa paketteja asiakkaillemme. On myös hienoa, että asiakkaillamme on mahdollisuus kokeilla uutta teknologiaa kanssamme. Toimitusnopeus on merkittävä kilpailutekijä myös vaikeakulkuisilla alueilla", sanoo web-myynti- ja markkinointijohtaja Esa Hjerppe Verkkokauppa.comista.

Koelennot ovat osa Liikenne- ja viestintäministeriön laatimaa ohjelmaa liikenteen älykkään automaation edistämiseksi.

Nettikauppa Amazon esitteli 2013 pakettien kuljetukseen tarkoitetun minikopterin. Se sai toiminnalleen koelentoluvan maaliskuussa 2015.


Ilmatila suljetaan koelentojen ajaksi

RPAS_HEL_D_alueLiikenteen turvallisuusvirasto Trafi asetti Helsingin keskustan ilmatilaan tilapäisen vaara-alue Eagle 2 P2. Se rajoittaa ilmassa tapahtuvaa toimintaa Helsingin ranta-alueilla Jätkäsaaresta Suomenlinnaan maan pinnasta 400 jalan korkeuteen.

"Miehittämätön ilmailu on ilmailun uusi, nopeasti kasvaa segmentti, joka tarjoaa täysin uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia",toteaa johtava asiantuntija Jukka Hannola Trafista.

"Suomen ilmailuviranomaisena Trafi haluaa laajasti mahdollistaa miehittämättömien ilma-alusten kokeiluhankkeet. Pyrkimyksenä on luoda erinomainen ympäristö miehittämättömien ilma-alusten testaukseen, kehittämiseen ja operointiin", jatkaa Hannola.

Koko ilmailukäsikirja AIP Supplementin mukaisia vaara-alueita voidaan käyttää toistaiseksi voimassa olevan ilmoituksen mukaan 17. elokuuta ja 31 joulukuuta 2015 välisenä aikana. Eri alueita on kaikkiaan 13.

Alueista kahdeksan on pääkaupunkiseudulla ja eteläisessä Suomessa. Muilla vaara-alueilla operoidaan RPAS-laitteella ilmakuvauksen, laserskannauksen sekä voimalinjatarkastusten takia.

Helsingin yllä on tämän vaara-alueen lisäksi myös kolme aiempaa lentokieltoaluetta eli ns. No-Drone-Zoneja. Niillä suojataan valtiollisia toimijoita juuri RPAS-laitteilta.


Postin mainosvideo koelennosta

Lue myös: