Rajavartiolaitoksen Dornier-valvontakone Välimerelle Frontexin Indalo-operaatioon

Raja_Dornier_over_HELRajavartiolaitoksen Dornier Do 228 -valvontakone osallistuu Euroopan raja- ja merivartioviraston Frontexin koordinoimaan Indalo-yhteisoperaatioon Espanjassa 1.-30.4.2019. Valvontakone saapui Malagaan jo 31. maaliskuuta 2019, jossa se miehistöineen päivystää seuraavat neljä viikkoa.

Rajan Dornier Do 228 (OH-MVN) -valvontakoneella lennetään läntisen Välimeren alueella päivittäisiä valvontalentoja. Laittoman maahantulon paljastamisen lisäksi operaation tärkeimpinä tavoitteina on tukea Espanjaa meripelastuksessa, ympäristönvalvonnassa ja rajat ylittävän rikollisuuden torjunnassa. Espanjassa lennoilla on mukana myös isäntämaan yhteysupseeri.

Raja_Dornier_in_1Vartiolentolaivue on osallistunut Frontexin koordinoimiin operaatioihin vuodesta 2006 lähtien, ja nyt käynnissä oleva operaatio on järjestyksessään jo 19.

Dornier-valvontakoneen varustukseen kuuluu on Swedish Space Systems MSS 6000 -järjestelmä, merivalvontatutka, SLAR-sivukulmatutka, lämpökamerajärjestelmä, infrapuna- ja ultraviolettiskanneri, still- ja videokamerat sekä kattavat tietoliikenne- ja viestiyhteysjärjestelmät.  Koneissa on myös alusten tunnistamiseen tarvittava AIS-järjestelmä (Automatic Identification System).

Raja_Dornier_closeup_1Rajavartiolaitoksen toinen Dornier-valvontalentokone (OH-MVO) lentää normaaleja valvontalentoja kotimaassa Frontex-operaation ajan.

Vartiolentolaivueen operoimien Dornier-valvontalentokoneiden päätehtäviä ovat meri- ja maarajojen valvonta, merialueiden ympäristönvalvonta sekä meripelastus. Päivittäisten valvontalentojen lisäksi koneilla suoritetaan virka-aputehtäviä muille valvonta- ja pelastusviranomaisille.

Lue myös: