Rajavartiolaitoksen esitutkinta varmisti venäläiskoneen loukanneen Suomen ilmatilaa

Alueloukkaus_2019_1Rajavartiolaitoksen esitutkinta 17. heinäkuuta 2019 tapahtuneesta alueloukkauksen valmistui. Tutkinta varmisti, että venäläinen valtion ilma-alus loukkasi Suomen ilmatilaa Porvoon edustalla. Tutkinta päätetään ja Rajavartiolaitos esittää esitutkinnan rajoittamista tapauksen osalta.

Ilma-alus saapui Suomen ilmatilaan Porvoon edustalla kello 09.23. Lennettyään Suomen ilmatilassa noin 25 kilometrin matkan poistui se Suomen ilmatilasta kello 09.25. Syvimmillään kone lensi yhden kilometrin syvyydessä Suomen ilmatilassa. 

Esitutkinnan valmistuttua on tapauksen tutkinnanjohtaja päätynyt esittämään syyttäjälle esitutkinnan rajoittamista. Esitutkinnassa ei ole selvinnyt ilma-aluksen lentäjien henkilötietoja, eikä asiassa näin ollen ole mahdollisuutta nostaa syytettä ketään vastaan.

Tupolev_Tu154M_flyfinland_JussiKettunenRajavartiolaitos ei kertonut tapauksen yhteydessä ilmatilaa loukannutta konetyyppiä. Ajankohtaan sopivasti kansainvälisessä ilmatilassa lensi tuolloin mm. Venäjän ilmavoimien Tupolev Tu-154B-2 -matkustajakone (RA-85594). Kyseessä on siis kuitenkin mahdollisesti ollut joku toinen konetyyppi tai yksilö.

Alueloukkauksen esitutkinnasta on vastannut Rajavartiolaitoksen Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikkö.

Kyseessä oli vuoden 2019 toinen ilmatilanloukkaus Suomessa. Edellisvuonna Suomen ilmatila pysyi koskemattomana.

Lue myös: