Saabin ensimmäinen lentokonetyyppi Saab 17 -pommikone lentää Turun lentonäytöksessä

B17_1Toisen maailmansodan aikana ensilentonsa tehnyt Ruotsin Ilmavoimille kehitetty Saab B 17 tiedustelu ja -pommikone nähdään kesällä Suomessa, kun kone esiintyy Turun lentonäytöksessä 15.-16 kesäkuuta. Edellisen kerran B 17 on lentänyt Suomessa vuonna 1961.

Saab julkisti B 17 -pommikoneen saapuvan Turun lentonäytökseen yhtiön 82-vuotispäivänä. Kyseinen konetyyppi on ensimmäinen lentokonetehtaan suunnittelema sotilaslentokone.

Sen jälkeen Saab on valmistanut kaikkiaan yli 5500 lentokonetta. Niistä viimeisin on Suomen Ilmavoimillekin tarjolla oleva Saab 39 E/F Gripen -monitoimihävittäjä.

gripen_3_rollout_2Meille on kunnia tuoda pala Suomen ja Saabin ilmailuhistoriaa - Saab B17 - kesällä Turkuun ihmisten nähtäväksi. 80 vuotta Lapin F19-lentolaivueen perustamisen jälkeen on hyvä huomioida meidän pitkäaikainen historiamme ja yhteistyömme Ilmavoimien kanssa esittelemällä sekä Saabin nykyaikaisinta, että vanhaa hävittäjätuotantoa”, sanoo Saabin Suomen maajohtaja Anders Gardberg.

Vuonna 2019 tulee kuluneeksi 75 vuotta jatkosodan päättymisestä ja 80 vuotta talvisodan alkamisesta. Talvisodassa koko Pohjois-Suomen Ilmapuolustuksesta vastasi vapaaehtoinen ruotsalainen F19 lentolaivue Gloster Gladiator -hävittäjillä. F19 perustettiin 14.12.1939 Ruotsissa ja se siirtyi Suomeen tukeutuen Kemiin ja Ouluun sekä pienempien järvien jäälle Itä-Suomessa.

F19-ohjaajat torjuivat Neuvostoliiton ilmavoimien hyökkäyksiä
pohjoisen kaupunkeja vastaan ja saavuttivat myös useita ilmavoittoja.

B17_2_smallSaab B 17 -koneita rakennettiin kaikkiaan 325 kappaletta mutta vain muutama kone on säilynyt museoissa. Niiden ohella jäljellä on vielä yksi lentävä koneyksilö, jota Saab ylläpitää Linköpingissä.

 Saab B 17 (Ruotsin Ilmavoimien tyyppimerkintä) nro 17239 (Blå Johan) entisöitiin lentokelpoiseksi Saabin 60-vuotisjuhlaa varten 1997. Kone on esiintynyt harvakseltaan Ruotsissa lentonäytöksissä ja on todella harvinaista, että ainoa lentävä Saab B 17 nähdään Ruotsin rajojen ulkopuolella.

 Vuonna 1938 ruotsalainen lentokonetehdas ASJA suunnitteli kokometallisen yksimoottorisen koneen, jonka tyyppinimi oli L-10. Samana vuonna Ruotsin puolustusvoimien hankintaosasto tilasi koneesta kaksi prototyyppiä. Ensilento lennettiin Toisen maailmansodan aikana 18.5.1940.

Tyyppimerkinnäksi muutettiin myöhemmin Saab 17 (tehtaan tyyppimerkintä), joten siitä tuli ensimmäinen Saab-lentokone. Kone oli monin tavoin innovatiivinen.

Laskutelineet olivat sisäänvedettävät ja verhottu virtaviivaiseksi muotosuojin, joiden avulla alaslaskettuja laskutelineitä voitiin käyttää syöksyjarruina syöksypommituksissa. Pyörien tilalle voitiin asentaa myös sukset. Kone voitiin varustaa myös kiinteillä kellukkeilla.

Suomen_Ilmavoimat SAAB 17_ Kuva__K Partonen kokoelmaSaab 17 palveli Ruotsin ilmavoimissa 1942-1955. Sen poistuttua käytöstä Ruotsissa, 46 konetta myytiin Etiopian Ilmavoimille, jossa ne palvelivat vuoteen 1968.

Myös Suomen Ilmavoimat käytti kahta Saab 17 konetta (SH-1 ja SH-2) maalinhinaustehtävissä vuosina 1959-1961. Koneiden vaurioiduttua ne poistettiin käytöstä.

 Päälentonäytös Turussa kesäkuussa 2019

Turku Airshow 2019 - logoSuomen Ilmailuliiton 100-vuotisjuhlalentonäytös järjestetään Turun lentoasemalla 15.-16.6.2019. Yleisöllä voi kokea ja nähdä suihkuhävittäjien jälkipolton jyrinää, klassista taitolentoa, pelastushelikoptereita, muodostelmalentoa ja harrasteilmailua.

Suomen Ilmailuliitto ry viettää monin eri tavoin juhlavuottaan. Sen suojelija on Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö.

Ilmavoimat, maavoimien ilmailu sekä Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivue ovat kaikki vahvasti mukana näytöksessä.

SIL100vIlmavoimien Hornetin seuraajaehdokasyritykset HX-hankkeessa ovat kaikki vahvistaneet osallistuvansa Turun lentonäytökseen. BAE Systems, Boeing, Dassault, Lockheed Martin ja Saab esittelevät omia ehdokkaitaan Hornetin seuraajaksi.

 Näytökseen osallistuvasta muusta lentokalustosta kerrotaan lisää kevään aikana. Ulkomaiset sotilaskoneet varmistuvat keväällä 2019.

Suomen Ilmailuliiton 100-vuotisjuhlalentonäytöksen järjestää Turun Lentokerho ry (TLK) joka on Suomen Ilmailuliiton jäsenkerho.

 Lue myös: