SAS vastaanotti jo lokakuussa 2020 ensimmäisen uuden lisätankillisen Airbus A321neo -kapearunkokoneen eli ns. A321LR-version. Konetyyppi on osa SAS:n käynnissä olevaa laivastouudistusta ja vähentävät osaltaan ilmastovaikutuksia.
Toimintamatka on jopa 4000 merimailia eli noin 7400 kilometriä ja sen mahdollistavat A321LR-koneen kolme ruumaan asennettua ACT (Additional Centre Tank) -lisäpolttoainesäiliötä. LR-versiolla on myös hyväksyntä 180-minuutin ETOPS-toimintaan (Extended Range Operations). Tämä mahdollistaa konetyypille laajemman ja suoremman reittiverkoston, kun lähin varalentopaikka voi olla jopa kolmen tunnin matkan päässä. Pienempi konetyyppi mahdollistaa SAS:lle täydet koneet uusilla reiteillä, jonka lisäksi ne täydentävät aiempaa tarjontaa. A321LR mahdollistaa nopeat ja joustavat muutokset kysynnän mukaan uusissa kohteissa. SAS:n uuden kapearunkokoneen matkustamon 157 paikkaa on jaettu kolmeen luokkaan, kun SAS:n kaikilla kaukolennoilla. Matkustajaistuimista 22 on business-luokassa, 12 SAS Plus -luokassa ja 123 SAS Go -luokassa. Tarjolla on nopea wifi-yhteys, IFE-matkustamoviihdejärjestelmä, normaalit virtapistokkeet sekä USB-latausmahdollisuus.
SAS ja leasingyhtiö ALC (Air Lease Corporation) kertoivat tammikuussa 2019 sopimuksesta kolmen A321LR -koneen vuokraamisesta. Ensimmäinen koneyksilö (SE-DMO) toimitettiin SAS:lle siis jo lokakuussa 2020. Tuolloin siirtolennolla käytettiin suomalaisen Nesteen valmistamaa uusiutuvaa lentopolttoainetta.
SAS on tarjonnut kaukolentoja kaperunkokoneilla yhteistyökumppaneidensa kanssa aiemminkin. Vuonna 2014 lanseerattiin Privat Airin operoima reitti Boeing 737-700 -koneilla Norjan Stanvangerista Houstoniin. Vuonna 2015 puolestaan lanseerattiin reitti 86-paikkaisella Boeing 737-700 BBJ (Boeing Business Jet) -koneella Kööpenhaminasta Bostoniin ja New Yorkiin. SAS lentää kaukolentoja pääasiallisesti kuudella Airbus A350 XWB- ja kahdeksalla A330-300 -laajarunkokoneilla. SAS:n käynnissä olevassa laivastouudistuksessa Boeing 737 -koneet korvataan Airbus A320neo-koneperheen eri konetyypeillä. Airbus-kapearunkokoneista osa on SAS:n omassa laivastossa ja osa SAS Irelandin laivastossa. MH Lue myös:
|
|||