SAS saavutti neuvottelutuloksen lentäjäliittojen kanssa - nollalinjalla nousuun pandemiasta

SAS_tailsScandinavian Airlines (SAS) on saavuttanut työehtosopimusneuvotteluissa neuvottelutuloksen yhtiön lentäjiä edustavien eri ammattiliittojen kanssa. SAS:n ja SAS Pilot Groupin välinen uusi nollalinjaa noudattava tyehtosopimus on yhden vuoden mittainen.

SAS ja sen tanskaisia, norjalaisia ja ruotsalaisia lentäjiä edustavat ammattiliitot Dansk Pilotforening, Norske SAS-flygeres Forening, Scannor Flygerforening ja Svensk Pilotförening ovat saavuttaneet neuvottelutuloksen TES-neuvotteluissaan perjantaina 26. maaliskuuta 2021. Neuvotteluja kävi työnantajan kanssa kaikkia ammattiliittoja edustava SAS Pilot Group. SAS:n lentäjistä 95% on järjestäytynyt ammattiliittoihin.

"Hyväksyimme ehdotuksen, jonka SAS esitti neuvottelujen aikana. Sopimus merkitsee kaikille SAS:n lentäjille reaalipalkkojen alenemista. SAS on kovassa paineessa ja useita kollegoitamme on lomautettu ja irtisanottu. Toivomme nyt, että tämä sopimus edistää hyvää vuoropuhelua SAS:n johdon kanssa ja on hyödyksi niin työntekijöille kuin matkustajlle", sanoi SAS Pilot Groupin puheenjohtaja Christian Laulund.

SAS oli käynyt lentäjien kanssa säästöneuvotteluja syksystä 2020 lähtien ja vaatimuksena oli 15-20 prosentin kustannusleikkaukset. Niiden avulla oli tuolloin määrä suojella työpaikkoja. Joulukuussa 2020 SAS irtisanoi lentäjien työehtosopimukset Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa.

Vuodenvaihteessa SAS ilmoitti vähentävänsä työpaikkoja ja vähennykset koskivat myös 560 lentäjää. Lentäjien kokonaismäärä väheni 650 lentäjällä, kun eläköityneitä oli 90. Ennen pandemiaa SAS:lla oli noin 1400 lentäjää. 

Kolme viikkoa sitten SAS kuitenkin kutsui lentäjäliitot yhtiön pääkonttoriin Tukholmaan neuvottelemaan uusista työehdoista. Vaatimuksena oli tuolloin edelleen 15% leikkaukset. Kolmen viikon mittaisten neuvottelujen lopputuloksena on yhden vuoden mittainen uusi työehtosopimus. Sopimus noudattaa ns. nollalinjaa ja sen on määrä auttaa SAS takaisin taivaalle koronaviruspandemian matkustusrajoitusten helpottaessa.

"Meillä ei ollut vaatimuksia palkankorotuksista näissä neuvotteluissa. Meille oli tärkeää varmistaa SAS:n sitoutuminen luottamuksen rakentamiseen ja hyväksyttävät ilmailualan työehdot sekä jatkaa vuoropuhelua työnantajan kanssa", jatkoi Laulund.

Lentäjäliitot tiedottavat luopuneensa uudessa sopimuksessa vuodelle 2021 sovituista neljän prosentin palkankorotuksista, jotka koskivat aiempaa vuonna 2019 voimaan tullutta kolmevuotista työehtosopimusta. Nyt vuodeksi eteenpäin sovitut työehdot noudattavat siis ns. nollalinjaa eli se ei tuo palkankorotuksia eikä muita muutoksia työehtoihin.

"Toivomme, että sopimus antaa SAS:lle mahdollisuuden selvitä vaikeasta tilanteesta", päätti Laulund.