Saudien uusi Eagle eteni koelentovaiheeseen

f15sa_net_usafEnsimmäinen Saudi-Arabian tilaamista Boeing (McDonnell Douglas) F-15SA Eagle -hävittäjistä on aloittanut koelentonsa. Ensilento tapahtui jo 20. helmikuuta, mutta Yhdysvaltain ilmavoimat tiedotti siitä vasta viime viikolla. Konekaupan arvo on huikeat 29,4 miljardia dollaria.

Yhdysvaltain hallituksen ja Saudi-Arabian sopimuksen mukaan Boeing rakentaa 84 uutta F-15SA-konetta (SA = Saudi Advanced). Siihen sisältyy myös Royal Saudi Air Forcen 70:n vanhemman F-15S-koneen muutostyöt samaan SA-standardiin. S-versio puolestaan perustui Yhdysvaltojen käyttämään kaksipaikkaiseen F-15E Strike Eagleen, mutta vientiversiossa tutkan suorituskykyä oli heikennetty.

Koneet tilattiin joulukuussa 2011 Foreign Military Sales -järjestelmän kautta, jolloin valmistaja toimittaa hävittäjät USAF:lle, joka välittää ne edelleen Saudi-Arabiaan. F-15SA-sopimukseen sisältyy myös erittäin runsas ase- ja varustevalikoima. Kokonaisuutta pidetään suurimpana FMS-kauppana Yhdysvaltain historiassa.

F-15S on ollut käytössä Saudi-Arabiassa vuodesta 1995. Uusi versio on suorituskyvyltään kaikin puolin parempi. Siihen tulee mm. sähköinen fly-by-wire -ohjaus.

Koneissa on elektronisesti skannaava Raytheon APG-63(V)3 AESA -tutka, uusittu lasiohjaamo kypärätähtäimineen sekä kehittynyt optinen maalinosoitusjärjestelmä. Koneiden voimanlähteinä on General Electric F110-GE-129E -moottorit.