Suomalaista Vaisalan ja Ilmatieteen laitoksen kehittämää teknologia lähtee kohti Marsia

Nasa_atlasVKansainvälinen yhteistyö vie Vaisalan ja Ilmatieteen laitoksen suomalaista teknologiaa Marsiin NASA:n Mars 2020 Perseverance -mönkijän kyydissä. Yhdysvaltain Cape Canaveralista lähetettävän Atlas V-541 -kantoraketin laukaisuikkuna on 30. heinäkuuta-15. elokuuta 2020.

United Launch Alliancen (ULA) Atlas V-541 -kantoraketin laukaisun odotetaan tapahtuvan 30.7.2020 kello 14.50 Suomen aikaa. Määränpäähän Marsiin toisen vaiheen eli Centaurin ja InSight Landerin kuljettaman hyötykuorman on määrä laskeutua 18. helmikuuta 2021. Kohteena on Jezeron kraateri.

Espanjalaisvetoinen eurooppalainen konsortio toimittaa mönkijään MEDA-laitteiston (Mars Environmental Dynamic Analyzer) eli anturikokonaisuuden, joka mittaa lämpötilaa, tuulen nopeutta ja suuntaa, painetta, suhteellista kosteutta sekä pölyhiukkasten kokoa ja määrää.

NASA_perseveranceIlmatieteen laitos ja Vaisala lukeutuvat tähän konsortioon ja ne toimittavat mittauslaitteiston  ja anturiteknologiaa NASA:n uuteen Perseverance-mönkijään. Suomalaistoimijoiden teknologiset ratkaisut muodostavat kokonaisuuden, jonka avulla saadaan tarkkaa ja luotettavaa paine- ja kosteusdataa Marsin pinnalta.

”Mars, kuten myös toinen naapurimme Venus, on erityisen kiinnostava kaasukehätutkimuksen kannalta, koska sillä on monessa suhteessa yhtäläisyyksiä Maan kanssa. Marsin-tutkimus auttaa meitä ymmärtämään paremmin myös Maan ilmakehää”, sanoo Maria Genzer, Ilmatieteen laitoksen Planeetta- ja avaruusteknologiatutkimuksen ryhmäpäällikkö.

Meille on kunnia, että Vaisalan keskeisin anturiteknologia on valittu tuottamaan täsmällistä ja luotettavaa dataa Marsin pinnalta. Missiomme ’observations for a better world’ mukaisesti olemme innolla osana tätä yhteistyötä. Toivon mukaan mittausdata tarjoaa työkaluja löytää vastauksia aikamme kriittisimpiin haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen”, sanoo Liisa Åström, Vaisalan tuotekehityksen johtaja.

Uusi laitteisto täydentää NASAn Curiosity-mönkijää, joka laukaistiin Marsiin vuonna 2012. Yhdessä Curiosity ja Perseverance muodostavat Marsin pinnalle pienimuotoisen havaintoverkon, joka on ensiaskel matkalla kohti laajempaa Marsiin suunniteltua havaintoverkkoa.