Suomen Ilmailumuseo ja Ilmavoimamuseo avaavat ovensa 1.6. - rajoituksia näyttelyissa ja kävijämäärissä

ilmavoimamuseo_1Suomen suurimmat ilmailumuseot avaavat ovensa koronapandemian aiheuttaman sulkemisen jälkeen jälleen 1. kesäkuuta 2020 alkaen. Helsinki-Vantaan lentoasemalla sijaitsevan Suomen Ilmailumuseon ja Jyväskylässä Tikkakosken lentoaseman läheisyydessä sijaitsevan Ilmavoimamuseon tavoitteena on turvallinen ja sujuva museokäynti. Sen takaavat osaltaan käytettävät rajoitustoimet kävijämäärien sekä kiertosuuntien suhteen.

Suomen Ilmailumuseo ja Ilmavoimamuseo ovat jälleen maanantaista 1. kesäkuuta 2020 lähtien avoinna ilmailuhistoriasta kiinnostuneille. Koronaviruspandemian rajoitustoimien osittainen purkaminen mahdollistaa näyttelyiden avaamisen, mutta voimassa on silti normaalisti poikkeavia rajoituksia. Toimilla halutaan taata turvallinen ja sujuva museokäynti jokaiselle kävijälle.

Ilmailumuseo_entrance_1Näyttelyt avataan pääosin, mutta joitain rajoituksia jää kuitenkin voimaan. Esimerkiksi museoiden simulaattorit, istuttavat ohjaamot, leikkipaikat sekä muut ahtaat ja kosketeltavat tilat pysyvät edelleen suljettuina. Esimerkiksi Suomen ilmailumuseon Convair Metropolitan -koneen sisätilat pysyvät vielä on suljettuna.

Molempien ilmailumuseoiden samanaikainen kävijämäärä on rajoitettua ja turvavälejä tulee noudattaa. Rajoituksia on tehty myös näyttelyn kiertosuuntiin. Useampi kierros on luonnollisesti kuitenkin sallittua. Toistaiseksi kumpikaan museo ei tarjoa opastettuja kierroksia näyttelyyn.

metropolitan_suomenilmailumuseoMyös museoiden kahvilatuotteiden osalta on normaalista poikkeavia rajoituksia. Vantaalla tarjolla on vain rajoitettu itsepalveluvalikoima, jonka tuotteet maksetaan asiakaspalveluun. Tikkakoskella kahvilakävijöiden määrää rajoitetaan ja tuotteiden nauttimiseen suositellaankin sen takia ulkotiloja.

Museot suosittelevat asiakkaitaan välttämään käteisen käyttöä ja käyttämään maksukortteja. Museoiden tiloihin ei tule saapua, jos on sairastumiseen viittavia oireita. Myös oikea käsi- ja yskimishygienia on tärkeää. Museoilla siivousta on tehostettu ja tiloja desinfioidaan säännöllisesti.

ilmavoimamuseo_2Suomen Ilmailumuseon aukioloaikoja on laajennettu, jotta ne mahdollistaisivat sopivat vierailuajat. Näyttely on avoinna arkisin kello 10-20.00 ja viikonloppuisin kello 10-17.00. Museo kertoo myös kehittävänsä rajoitettujen palvelujen tilalle korvaavia palveluja. Suomen Ilmavoimamuseo on avoinna joka päivä 1.6. – 15.8. välisenä aikana kello 10.00 – 20.00. Poikkeuksia aukioloaikoihin tuovat vuoden mittaan mm. juhannus sekä muut juhlapyhät.

Riskiarviointia suoritetaan jatkuvasti, joka voi nopeallakin aikataululla tuoda muutoksia aukioloaikoihin sekä rajoittaa kävijämääriä entisestään.

Muista Suomen ilmailumuseoista ovensa kuluvan viikon aikana avaavat myös Karjalan Ilmailumuseo Lappeenrannassa. Hallinportin Ilmailumuseo Kuoreveden Hallissa sekä Päijät-Hämeen Ilmailumuseo Vesivehmaan lentopaikalla. Karhulan Ilmailukerhon Lentomuseo sen sijaan on edelleen suljettuna. Aukioloajat tulee tarkistaa museoiden omilta sivuilta.

Lue myös: