Suomen Ilmailumuseo: Yhteinen ilmailuhistoriamme on saamassa ansaitsemaansa tunnustusta

SIM_2025_1Ilmailun valtakunnallinen vastuumuseo eli Vantaalla sijaitseva Suomen Ilmailumuseo saa Vantaan kaupungilta vahvaa tukea Uusi Ilmailumuseo -hankkeelle. Kaupunginhallitus tekee 24. toukokuuta päätöksiä uuden Aviapolikseen nousevan näyttelykeskuksen osalta. Lentoposti.fi uutisoi jo aiemmin 20. toukokuuta Vantaan kaupunginhallituksen käsittelevän Uusi Ilmailumuseo -hanketta tulevassa kokouksessaan.

Vantaan kaupungin taloudellinen tuki ja maankäytön toimet mahdollistavat Uudelle Ilmailumuseolle keskeisen ja saavutettavan sijainnin Aviapoliksen Core-alueelta, lentoaseman läheisyydestä ja nykyisen Ilmailumuseon vierestä.

Suomen Ilmailumuseo on oman alansa eli ilmailun valtakunnallinen vastuumuseo, joka esittää monipuolisesti erilaisia näkökulmia ilmailun historiaan. Se on ainoa vastuumuseo alallaan ja kaupungille harvinaisuus, sillä valtakunnallisia vastuumuseoita on Suomessa vain 17 kappaletta.

Vantaan kaupungin tuen ohella hanke edellyttää lisäksi myös valtion vahvaa rahoitusosuutta sekä ilmailu- ja matkailualan yritysten ja yhteisöjen sitoutumista Uusi Ilmailumuso -hankkeeseen. Suomen Ilmailumuseosäätiö innostaa toimijoita mukaan uudenlaisen huippuelämyksen suunnitteluun ja toteutukseen.

IM_Saab_5"Yhteinen ilmailuhistoriamme saa ansaitsemaansa tunnustusta. Ilmailuhistoria on keskeinen osa itsenäisen Suomen historiaa, ja ilmailulla on suuri merkitys Suomen kansainvälistymisessä sekä siinä, millaiseksi nuoren kansakunnan identiteetti on rakentunut. Geopoliittisista syistä lentoyhteydet ulkomaille ovat olleet kirjaimellisesti Suomen elinehto", kertoo Suomen Ilmailumuseon museonjohtaja Pia Illikainen.

"Sanotaankin, että Suomi on saari. Suomen ilmavoimat kuuluu maailman vanhimpiin, ja Finnair on maailman kuudenneksi vanhin itsenäinen lentoyhtiö. ”Suunnilleen satavuotiaisiin” kuuluu näiden lisäksi suomalainen lentokonerakennus – innovaatiot ja tekniikan kehitys ovat sisäänrakennettuna ilmailun dna:han, Kansainvälisenä lentokenttäkaupunkina Vantaa on erinomainen kotikaupunki ilmailumuseolle. Ilmailu on merkittävä osa Vantaan kaupungin historiaa, kehitystä ja nykyolemusta", jatkaa Illikainen.

Museon vetovoimaisuus on voimatekijä

SIM_2025_3Museoiden vetovoimaisuus ja aluetaloudellinen merkitys on tunnustettu ilmiö, jossa riittää edelleen ammennettavaa niin alueellisille kuin myös valtakunnallisille ja kansainvälisille kumppaneille. Museot ovat pitkälle katsovia, luotettavia, vastuullisia ja valveutuneita yhteistyökumppaneita. Kulttuuriperintöä vaalivassa museoympäristössä palvelujen ympärille syntyy syvyyttä, joka jättää pysyvän muistijäljen.

"Vantaan kaupungille kuuluu suuret kiitokset Uuden Ilmailumuseon mahdollistamisesta ja uuteen museokonseptiin luottamisesta. Uusi Ilmailumuseo on paitsi näyttelyitä, myös elämyksiä, tapahtumia, oppimista ja vapaaehtoistoiminnan tekemisen paikkoja", sanoo Suomen Ilmailumuseosäätiön
puheenjohtaja Jarkko Konttinen.

Finnair_Jarkko_Konttinen"Se on monipuolinen palvelukokonaisuus, jossa voi innostavalla tavalla tutkia paitsi ilmailua ja yhteistä kulttuuriperintöämme, myös omaa ilmailusuhdetta ja siihen liittyviä vaikeitakin kysymyksiä, kuten ilmastonmuutosta", jatkaa Konttinen.

Uudessa Ilmailumuseossa ja sen ympäristössä on kiinnostavaa toimia, yrittää ja elää. Museo on pysyvä ja luotettava, ympäri vuoden palveleva vierailukohde niin paikallisille kuin matkailijoille. Uusi Ilmailumuseo tarjoaa kansainvälisesti kiinnostavia näyttelyitä ja elämyksiä, ja sen tavoitteena on 100 000 kävijää vuosittain. Uuden museon aluetaloudelliseksi vaikutukseksi arvioidaan 4,9 miljoonaa euroa vuodessa.

Suomen Ilmailumuseosäätiö innostaa yhteistyöhön

Uusi Ilmailumuseo -konseptisuunnittelu on jo täydessä vauhdissa laajuuden, toiminnallisten tavoitteiden ja tilaohjelman osalta. Ensimmäisen vaiheen suunnitelman on tehnyt Suunnittelutoimisto Amerikka Oy.

Kotikaupungin ja valtion tuen lisäksi hanke edellyttää omarahoitusta. Ilmailumuseosäätiön oma varainhankinta ja yhteistyösopimukset ovat innostavien sisältöjen ja toiminnan rahoituksessa keskeisessä roolissa – ja tähän yhteistyöhön museo innostaa tarttumaan.

"Ilmailu- ja matkailualan yritysten, yhteisöjen ja yksityishenkilöiden tuella pystymme rakentamaan hintalappuaan suurempia ja kestävämpiä elämyksiä. Ilmailualan kulttuuriperinnön säilyminen on meidän kaikkien vastuulla, ja vastapainoksi kulttuuriperinnöstä voi ammentaa elämyksiin, innovaatioihin ja
tulevaisuuden rakennukseen", museonjohtaja Illikainen.

Lue myös aiempi uutisemme torstailta 20.5. Uuden Ilmailumuseon kehityshankkeesta Vantaan kaupungin jatkovalmistelun linjauksista: