Suomi päivitti matalan riskin maiden luetteloa - niistä voi saapua maahan ilman todistus- tai testivaatimusta

Rajatarkastus_2021_2Valtioneuvosto hyväksyi 22. heinäkuuta muutoksen asetukseen, jolla mahdollistetaan Suomeen saapuminen ilman tartuntatautilaissa säädettyjä terveysturvallisuustoimenpiteitä. Suomeen voi uusimman päivityksen mukaan saapua 26. heinäkuuta alkaen rajoituksetta 21 eri maasta tai alueelta.

Henkilöiltä, jotka saapuvat Suomeen maasta tai alueelta, jossa koronavirustaudin ilmaantuvuus tai muuntuneen viruksen yleisyys ei aiheuta erityistä epidemian leviämisen riskiä, ei edellytetä todistusta saadusta koronavirusrokotussarjasta tai kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronavirustaudista tai covid-19-testiä. Kyseinen asetus tuli voimaan 12. heinäkuuta 2021.

Asetukseen on tehty muutoksia muuttuneen epidemiatilanteen myötä. Näiden muutosten mukaisesti Maltan epidemiatilanteen huononnuttua Malta poistetaan asetuksesta. Samalla asetukseen lisätään Slovakia ja Taiwan, joissa epidemiatilanne on entistä parempi. 

Valtioneuvoston asetuksen mukaisia maita, joista Suomeen saapuvilta ei edellytetä testiä tai todistusta, ovat Australia, Hongkong, Islanti, Israel, Kiina, Macao, Puola, San Marino, Singapore, Slovakia, Taiwan, Uusi-Seelanti ja Vatikaani sekä Norjan Omasvuonon, Kaivuonon, Raisin, Koutokeinon, Kaarasjoen, Tenon, Uuniemen ja Etelä-Varangin kunnat.

Asetusmuutos tulee voimaan 26. heinäkuuta 2021. Asetusta muutetaan epidemiatilanteiden muuttuessa.

Suomeen saapuvan matkustajan tulee tartuntatautilain velvoittamana näyttää maahan tullessa EU:n koronatodistus tai muu luotettava todistus rokotussuojasta ja/tai sairastetusta taudista tai todistus edeltävästä negatiivisesta koronatestistä.

Jos matkustajalla ei ole näyttää asianmukaisia todistuksia, hänellä on velvollisuus osallistua koronatestaukseen maahantulon yhteydessä sekä ns. 72-tunnin testiin eli toiseen testiin 72-120 tunnin sisällä maahantulosta.

Jos matkustaja esittää maahan tullessaan todistuksen osittaisesta rokotussarjasta tai negatiivisesta testituloksesta, tulee matkustajan osallistua koti- tai oleskelupaikkakunnalla ns. 72-tunnin testiin. Testiin velvoitetuilta matkustajilta kerätään henkilötiedot, jotka siirretään koti- tai oleskelupaikkakunnan terveysviranomaisille.

Tartuntatautilaissa säädetään rangaistavaksi se, jos henkilö ei osallistu vaadittuihin koronavirustesteihin.

Lue myös: