Tuusulan kunta ostaa Ilmatorjuntamuseon tontin valtiolta - toiminnan tulevaisuus turvattu

BUK_ilmatorjmuseo_0716_1Tuusulan kunnanvaltuusto päätti viime viikolla hyväksyä 19. joulukuuta allekirjoitetun esisopimuksen kiinteistökaupasta. Kunta ostaa valtion Senaatti-kiinteistöltä noin 3,4 hehtaaria entisen varuskunnan naapurista. Alue luovutetaan Ilmatorjuntamuseolle ja jatkossa sitä kehitetään yhdessä Ilmatorjuntasäätiön kanssa.

Alue ostetaan 420 000 euron kauppahinnalla. Asiasta oli jo 19. joulukuuta 2016 allekirjoitettu esisopimus. Valtuusto hyväksyi myös samaan aikaan allekirjoitetun Tuusulan kunnan ja Ilmatorjuntasäätiön välisen käyttö- ja ylläpitosopimuksen.

BUK_ilmatorjmuseo_0716_3Tuusula myös kohdentaa tarvittavat määrärahat kunnanhallitukselle 1.1.2019 alkaen Ilmatorjuntasäätiölle käyttö- ja ylläpitosopimuksen mukaisesti vuotuisten kustannusten korvaukseksi.

Vuodelle 2019 Ilmatorjuntamuseon korjausinvestointeihin osoitetaan 90 000 euroa ja vuodesta 2020 alkaen keskimäärin arviolta 25 000 euroa vuodessa samaan tarkoitukseen.

Kaupan myötä valtakunnallisesti merkittävä sotilas- ja kulttuuriperintö saadaan säilymään Tuusulassa. Lähitulevaisuudessa Ilmatorjuntamuseon ja Klaavolan kotiseutumuseon alueet on tarkoitus yhdistää eläväksi museokampukseksi.

Ilmatorjuntasäätiö huolehtii jatkossakin Ilmatorjuntamuseon ylläpidosta ja kehittämisestä. Museon näyttelyesineistön sijoittamisesta sovitaan Puolustusvoimien Sotamuseon kanssa. Alueen omistus- ja hallintaoikeus siirtyy Tuusulan kunnalle vuoden 2019 alusta, kun museon nykyiset sopimukset päättyvät.

male_3_1016_tuusulaIlmatorjuntamuseo koostuu 1700-luvulta peräisin olevasta sotilasvirkatalosta, kahdesta suuresta näyttelyhallista, laajasta ulkoalueesta sekä museokahvilasta ja -myymälästä. Helsinki- ja Tuusula-näyttelyhalleissa on esillä ilmatorjunnan historiaa.

Uusin näyttelyesine on Buk M1 -ilmatorjuntaohjusvaunu. Lue aiheesta tarkemmin linkistä jutun lopussa.

Kapteenin puustelli on vuonna 1721 rakennettu sotilasvirkatalo Ruotsin vallan ajalta. Siinä esitellään Hyrylän varuskunta-alueen historiaa sekä sotilasperinteitä. Lisäksi museon ulkoalueella on esillä alueilmatorjuntaohjuspatterin taisteluvälineistöä. Museossa vierailee vuosittain 11 000–13 000 kävijää.

Ilmatorjuntamuseon alue sijaitsee Tuusulan kunnan omistaman Klaavolan kotiseutumuseon naapurissa. Jatkossa Ilmatorjuntamuseon ja Klaavolan kotiseutumuseon aluetta voidaan kehittää yhtenäisenä museokampuksena tavoitteena saada aikaan elävä kotiseutukeskus. Museokampuksen on tarkoitus valmistua Tuusulan asuntomessuille vuodeksi 2020. T.T.

Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja Ilmatorjuntamuseosta: