Vandaalit raapustivat nimensä Suomen Ilmailumuseon De Havilland Vampire -koneeseen

Vampire_3Suomen Ilmailumuseon kokoelmissa oleva D.H. Vampire Trainer (VT-9) -suihkukone on joutunut vandalismin kohteeksi. Konetyyppi aloitti suihkukoneaikakauden Suomen Ilmavoimissa. Vampiren metallipintaiseen siipeen on raapustettu kolmen kävijän nimimerkit.

Ilmailumuseo Vamppien edustavan yhtä suomalaisen ilmailuhistorian merkittävämpiä käännekohtia. Vuonna 1953 Britanniasta Suomeen hankitut yksimoottoriset De Havilland Vampire -koneet olivat Suomen Ilmavoimien ensimmäisiä suihkuhävittäjiä, ja ne johdattivat Ilmavoimat sodanjälkeisestä haasteellisesta ajasta uudelle aikakaudelle.

Vampire_2Ilmavoimilla oli Vampireita vuosien 1953 ja 1965 välisenä aikana yhteensä 15, kuusi hävittäjää ja yhdeksän koulutushävittäjää.

Kiinteistöpuolen työntekijät havaitsivat koneisiin tehdyt ylimääräiset merkinnät viime viikolla kansainvälisen museopäivän kunniaksi Akin ja Jaakon nimet. Lisäksi koneessa on aiemmin löydetty Ramin puumerkki.

Koneeseen tehdyt merkinnät eivät aiheuta puu-metalli -rakenteiselle koneelle välitöntä vaaraa. Korroosiolle se tosin altistaa ja ulkoasu on nyt epäsiistimpi. Jälkien korjaamiseen käytettävä aika on poissa muusta entisöintihankkeesta sekä syö myös museon rahoja.

Vampire_1Ilmailumuseo pyytää ilmailuhistorian siiville nimimerkkiään havittelevien käyttävän tilaisuutensa tähän museon kassalta löytyvän vieraskirjan avulla.

Suomen Ilmailumuseo on valtakunnallinen erikoismuseo, joka ylläpitää Suomen laajinta ilmailuaiheista kokoelmaa. Museon kokoelmien painopisteenä on Suomen ilmailu ja suomalaisten suunnittelemat tai käyttämät lentokoneet. Ilmailumuseo on aktiivinen ja elämyksellinen kansainvälisen tason museokohde.

Vantaan Aviapoliksessa sijaitsevassa Suomen Ilmailumuseossa vieraili vuoden 2017 aikana ennätysmäärä eli 40 929 kävijää.

Ilmailumuseo_entrance_1

Lue myös: