Aalto-yliopisto toi biomateriaalit Helsinki-Vantaan lentoaseman matkatavara-aulaan

FromNatureToFuture_2ArtPort-taidelentoasemakonseptistaan tunnetulla Helsinki-Vantaalla avautui loppuvuodesta 2017 materiaalikokeiluja ja taidetta yhdistävä From Nature to Future -näyttely. Aalto-yliopiston kanssa toteutettu kokonaisuus on esillä matkatavara-aulassa 2B. Näyttelyn tieltä poistui suurin osa Stefan Lindforsin luontoteemaisesta teoksesta.

Aalto-yliopiston muotoilun opiskelijat tarttuivat haasteeseen ja pohtivat millainen kestävämpi tulevaisuus voisi olla. Yhteensä 22 opiskelijaa kehitti näyttelyyn omia biomateriaalejaan.

FromNatureToFuture_5From Nature to Future eli Luonnosta tulevaisuuteen -näyttely yhdistää materiaalikokeiluja ja taidetta yllättävin tuloksin. Mukana luonnon raaka-aineista tuotettuja uusia konsepteja.

Näyttelyesineisiin käytettiin  materiaalina uusiutuvia raaka-aineita. Mukana on mm, puupohjaista selluloosaa, ruokajätettä sekä höyheniä ja kasveja. Opiskelijat keräsivät materiaalit itse, jonka jälkeen niitä käsiteltiin ja jalostettiin erilaisiksi esineiksi ja aineiksi. Näyttelytyöt ovat kuitenkin vielä kokeiluja, eivät lopullisia tuotteita.

FromNatureToFuture_3Näyttelyssä mukana olevat Aalto-yliopiston opiskelijat ovat osallistuneet kurssille, joka on osa Aalto-yliopiston biomateriaalitutkimusta ja luovaa suunnittelua yhdistävää CHEMARTS-toimintaa.

CHEMARTS on Aalto-yliopiston Kemian tekniikan korkeakoulun ja Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun pitkäaikainen strateginen yhteistyö.

Yhteistyön tavoitteena on etsiä uusia tapoja käyttää puuta ja selluloosaa sekä innostaa opiskelijoita ja tutkijoita innovoimaan ja luomaan uusia ratkaisuja selluloosan ja muiden biomateriaalien käytölle.

FromNatureToFuture_4Aalto-yliopisto on yhdessä kumppaneidensa kanssa kehittänyt uusia biomateriaaleja ja tekniikoita jo vuosien ajan tutkimushankkeissa. Helsinki-Vantaalla esitelläänkin mitä Suomi voisi tarjota tulevaisuudelle biomateriaalien kehittäjänä.

Joulukuussa 2017 avautunut From Nature to Future -näyttely on esillä matkatavara-aulassa 2B vuoden 2018 loppuun. Näyttelyyn pääsevät lennoilta saapuvat matkustajat niin Shengen- kuin non-shengen-maista. Helsinki-Vantaalla on kyseisen matkatavara-aulan lisäksi myös toisia matkatavara-auloja.

Finavia ja Aalto-yliopisto sopivat syksyllä 2017 kolmen vuoden taideyhteistyöstä, johon kuuluu kolme näyttelyä Helsinki-Vantaan lentoasemalla. From Nature to Future on niistä ensimmäinen.

Edellinen suurempi uudistus matkatavara-aula 2B:ssä tehtiin kaksi vuotta sitten, kun paikalla avautui Stefan Lindforsin vetämänä Suomen luontoa esittelevä näyttely. Vitriineissä oli esillä suomalaiskasveja ja täytettyjä metsän eläimiä. Seinille heijastettiin videoita suomalaisesta luonnosta.

FromNatureToFuture_1Tuolloisesta uudistuksesta on jäljellä vielä Lindforsin Finavialle suunnittelema Finaviator-kangas, jolla tilan katto on peitetty. Kankaan neljä erilaista kuvaa esittävät Leonardo Da Vincin suunnitelman, linnun, hyönteisen sekä modernin matkustajakoneen siipiä.

Lue myös: