ACE 15 -harjoitus alkoi pohjoisella taivaalla - eilen ilmassa jopa 70 konetta

tornado_f16_bodo_net_puolustusvoimatIlmavoimat on mukana monikansallisessa Arctic Challenge Exercise 15 (ACE 15) -harjoituksessa, jonka lentotoiminta käynnistyi maanantaina 25. toukokuuta. Koneet ja harjoitusjoukot siirtyivät tukikohtiin viime viikon ja viikonlopun aikana. Eilen ilmassa oli enimmillään jopa 70 sotilaskonetta. Suomesta on mukana 16 Hornet-hävittäjää

Kaikkiaan Arctic Challengessa on mukana 115 lentokonetta. Varsinaiset lentopäivät ovat 25. - 29. toukokuuta sekä 1. - 4. kesäkuuta.

ACE15_Hornet_Mirage_250515Suuri harjoitus on herättänyt kansainvälisen median kiinnostuksen ja viestintäorganisaatio onkin saanut runsaasti yhteydenottoja. Kotimaassa Ilmavoimat kertoo harjoituksen etenemisestä tapahtuman Facebook-sivulla (linkki jutun lopussa).

ACE 15 -lentotoiminta toteutetaan Ruotsin, Suomen ja Norjan ilmatilassa sijaitsevilla harjoitusalueilla. Se käsittää pääosan Pohjois-Ruotsin ilmatilasta, osan Suomen Lapista sekä alueita Pohjois-Norjasta.

Harjoituksessa lennetään tukikohdista kolmesta maasta: Kallaxista Ruotsissa, Bodøstä ja Ørlandista Norjassa sekä Rovaniemeltä Suomessa. Jälkimmäisestä toimii omien 12 Hornetin ohella neljä Gripeniä sekä Miragea.

Harjoituksen johtajana Bodøssä toimii prikaatikenraali Jan Ove Rygg Norjan Ilmavoimista. Apulaiskomentajina toimivat Lapin lennoston komentaja eversti Jukka Ahlberg ja Ruotsin Ilmavoimien Norrbotten Wing F21:n komentaja eversti Carl-Johan Edström.

Ilmavoimien henkilöstöä osallistuu harjoitukseen Rovaniemellä, Bodøssä ja Örlannissä sekä ilmaoperaatiokeskuksessa Reitanissa.

ACE15_Mirage_Gripen_250515Arkipäivinä koneet tekevät kahdesta neljään lentokierrosta kello 9 - 21 välisenä aikana. Ne suuntautuvat kolmelle eri harjoitusalueelle, jotka sijaitsevat Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa.

Heti maanantaina Rovaniemellä nähtiin paristartteja harvinaisilla koneyhdistelmillä. Oheisessa kuvassa (klikkaa suuremmaksi) ovat EFRO:n kiitotiellä 03 lennolle lähdössä ranskalainen Dassault Mirage 2000-5F ja ruotsalainen Saab JAS 39C Gripen.

Arctic Challenge 2015 on Ilmavoimien vuoden tärkeimpiä tapahtumia. Sen tavoitteena on harjoitella monikansallisten ilmaoperaatioiden suunnittelua ja toteutusta sekä kehittää kansainvälistä yhteistoimintakykyä.

ACE 15 perustuu maiden väliset rajat ylittävään jatkuvasti käynnissä olevaan Suomen, Ruotsin ja Norjan Cross Border -harjoitustoimintaan. Normaalisti niissä koneet lentävät omista tukikohdistaan.

Monipuolinen konekattaus

ace15_hornet1_bodo_net_puolustusvoimatRuotsista Arctic Challenge Exercise 15 -harjoituksessa on mukana Saab JAS 39 Gripen (16 kappaletta), Norjasta Lockheed Martin F-16AM Fighting Falcon (8-12) ja Suomesta McDonnell Douglas F/A-18 Hornet -hävittäjiä (16).

Sveitsi lentää niin ikään Horneteilla. Englannista pohjoiseen on saapunut BAE Systems Hawk T1 ja Panavia Tornado GR4 -koneita. Ranskaa edustavat Dassault Mirage 2000-5F -koneet, Saksaa Eurofighter Typhoonit ja Yhdysvaltoja Boeing F-15 Eagle -hävittäjät.

MRTT_RAF_typhoon_tornado_cobhamLisäksi Ruotsista harjoituksessa on myös Saab S 100B Argus -ilmavalvontatutkakone (AEW&C, Airborne Early Warning and Control). NATO lähettää Boeing E-3A Sentry AWACS -tutkakoneen. ACE 15 -harjoituksen hävittäjiä on tukemassa muutakin erilaista konekalustoa.

Ennakkotietojen mukaan esimerkiksi Englanti lähettää RAF:n käytössä olevan kaupallisen Airtanker-operaattorin Airbus A330 MRTT -koneen (Multi Role Tanker Transport). Se tunnetaan nimellä Voyager (kuvassa oikealla tankkaamassa Tornadoa ja Typhoonia). Lisäksi mukana on tutkahäirintään erikoistuneita kaupallisia koneita.  +TT+

Ilmavoimat kertoo harjoituksen etenemisestä Facebookissa: ACE 15

Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja ACE 15 -harjoituksesta: