Aeroflot tilaa 100 Suhoi Superjet -konetta – laivasto venäläistyy jälleen

Sukhoi Superjet 100-95BAeroflot ja United Aircraft Corporation (UAC) ovat solmineet sopimuksen 100 Suhoi Superjet SSJ100 -koneen tilauksesta. Tilauksen myötä Aeroflotin laivasto tulee kasvamaan jälleen merkittävästi venäläisvalmisteisilla uuden sukupolven lentokoneilla.

Aeroflotin tilaamat SSJ100 -koneet on määrä toimittaa vuodesta 2019 lähtien vuoteen 2026 saakka. Koneet varustetaan kaksiluokkaiselle matkustamolla, jonka liikemiesluokassa on 12 matkustajaistuinta ja turistiluokassa 75 paikkaa. Lopullinen sopimus tilauksesta allekirjoitetaan myöhemmin, kun tarvittavat hyväksynnät on saatu.

Aeroflotin laivastossa on jo nykyisin 49 SSJ100 -konetta ja viideskymmenes kone on määrä toimittaa jo lähiaikoina. Yhtiö on maailman suurin SSJ100-operaattori sekä konetyypin avausasiakas. Konetyypin ensimmäinen kaupallinen lento lennettiin kesäkuussa 2011 reitillä Moskovasta Pietariin.

Sukhoi_Superjet_100_3Nykyisin Aeroflot lentää SSJ100 -koneillaan useita kotimaan reittejä sekä kansainvälisiä lentoja mm. Helsinki-Vantaalle, Dresdeniin, Vilnaan, Göteborgiin, Bukarestiin, Zagrebiin, Ljubjanaan, Riikaan, Sofiaan ja Tivatiin. Samaisella konetyypillä on lennetty myös Finnairin Euroopan lentoja. Operaattorina oli tuolloin Cityjet.

“Aeroflotilla on aina ollut tärkeä rooli venäläisvalmisteisten koneiden avausasiakkaana. Toimimme Venäjän ilmailun parhaaksi ja maan etu on prioriteettimme”, sanoi Aeroflotin pääjohtaja Vitaly Saveliev.

“Aeroflotilla on ollut suuri vaikutus SSJ100-projektin kehittämisessä. Laivaston kasvattaminen venäläiskoneilla on suurin mahdollinen kiitos työstämme”, sanoi Suhoin siviilikonetuotannon johtaja Alexander Rubtsov.

Tilauksen myötä Aeroflotin laivaston venäläisvalmisteiden koneiden määrä kasvaa jälleen merkittävästi. Konekanta länsimaistui vuosien varrella Airbusin ja Boeingin koneilla, kun mm. turvattomiksi koetuista Tupolev ja Iljushin -koneista luovuttiin. Niistä viimeiset poistuivat yhtiön laivastosta vuonna 2014.

Sukhoi_Superjet_100_1Vuoteen 2026 mennessä uuden sukupolven venäläisvalmisteisten koneiden määrä laivastossa kasvaa jo 200 koneeseen. Nyt tehdyn tilauksen lisäksi Aeroflot on tilannut 50 Irkut MC-21 -konetta.

 Venäjän lippulaivayhtiön laivastossa oli syyskuussa 2018 kaikkiaan 248 lentokonetta, joiden keski-ikä oli neljä vuotta. Kyseessä on yksi maailman nuorimmista lentokonelaivastoista. Siihen kuuluu SSJ100 -koneiden lisäksi Airbus A320, A330 sekä Boeing 737 ja 777 -koneita. Laajarunkoja koneista on noin neljäkymmentä ja tilauksessa on myös Airbus A350 -koneita..