Airbus DS:n ilmatankkauskykyinen C295W -kone otti ensimmäisen kontaktin

C295_AAR_1Airbus Defence and Space on edennyt C295W -kuljetuskoneen ilmatankkauskyvyn koelennoissa ensimmäiseen tankkauskontaktiin. Syyskuun lopulla toteutuneissa koelennoissa otettiin useita ilmatankkauskontakteja Espanjan Ilmavoimien C295-koneen kanssa.

Molempien koneiden miehistöt raportoivat operaatioiden sujuneen ongelmitta vaihtelevilla nopeuksilla. Pienin käytetty nopeus oli 110 solmua. Koelentoja jatketaan loppuvuoden aikana helikopterikontakteilla.

Aiemmilla koelennoilla on jo selvitetty mahdollisia ilmavirtauksen vaikutuksia seuraamalla C295W-konetta lähietäisyydelllä helikopterilla. C295W on varustettu winglet-siivenkärkievin, jotka mahdollistavat suuremman hyötykuorman kuljettamisen aiempaa kauemmas kuumissa ja korkeussa olosuhteissa.

C295W on varustettu ilmatankkauksen mahdollistavalla palletilla. Kone voi luovuttaa polttoainetta omista tankeistaan jopa seitsemän tonnia. Tankattavana voi olla toinen potkuriturbiinikone, helikopteri tai vaikka miehittämätön ilma-alus. Suunnitelmien mukaan järjestelmän avulla voisi tankata myös maa-ajoneuvoja.

Suomen Ilmavoimien käytössä on kolme C295-kuljetuskonetta. Niitä käytetään mm. puolustusvoimien materiaali- ja henkilökuljetuksiin kotimaassa ja ulkomailla. Yksi koneista on varusteltu valvontakoneeksi.